Vozači u Srbiji izgube šest meseci života čekajući na semaforima

Prosečan vozač u životu provede šest meseci čekajući na semaforu, a samo jedan minut čekanja košta ga tri dinara.

Ovo je rezultat istraživanja finansijskog portala Kamatica, koji je želeo da izračuna koliki je trošak na godišnjem nivou i kolika bi bila ušteda kada bi se neoptimizovani semafori uklonili.

Jedan od najvećih potrošača su semafori, kaže za finansijski portal Kamatica Dušan Uzelac.

"Veliki broj semafora nije u funkciji od kada su postavljeni, dok je nekolicina prestala da radi tokom vremena. Najveći trošak je gorivo, a ukoliko se uzme u obzir da se u istom trenutku zaustavi više vozila, trošak od tri dinara se množi sa ukupnim brojem automobila", smatra on.

Crveno svetlo u proseku zaustavi četiri automobila. Čekanje na jednom semaforu košta vozače do 10.000 dinara dnevno. U Srbiji ima skoro 1.000 semafora koji nisu u funkciji ili su potpuno nepotrebni.

Na godišnjem nivou na ime goriva i amortizacije vozila usled neoptimizovanih semafora potrošimo 30 miliona evra, a ako na ovaj iznos dodamo trošak izgubljenog vremena od 20 miliona evra, na kraju nas čekanje na semaforima košta 50 miliona evra.

  • Učesnik u saobraćaju

    27.05.2017 14:19
    Vozači u Novom Sadu izgube 18 meseci! Nikad mi nece biti jasno da neko vozi 30km/h, a da je dozvoljeno 50km i pritom da je ispred njega put čist! A za kočenje ispred semafora kad počne da trepti zeleno svetlo neću ni da pričam.... Bolje nek idu biciklom, nego sto usporavaju druge ucesnoke u saobracaju i prave saobracajne nezgode.
  • pesak

    27.05.2017 12:45
    Sta, grad mozda treba da postane autoput ili kako? Koliko vremena izgube pesaci cekajuci na semaforima i zaobilazeci automobile parkirane na pesackim stazama svuda po gradu? Voznja po gradu svojim autom i ne treba da bude jeftina
  • pa

    27.05.2017 10:54
    Po pravilu, semafori sluze da regulisu raskrsnice koje komplikuju protok vozila. Nisu ni planirani da omogucavaju prelaz pesacima, jer je za njih dovoljno izvuci bele pruge i njihova je apsolutna prednost u gradu. Druga stvar je sto nikad nije ulozen trud da se kaznjavanjem nepropustanja pesaka na obelezenom prelazu izdresiraju bahati vozaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.