Reakcije na rehabilitaciju Kalabića: Sramotno i skandalozno

Potpredsednik vlade Nebojša Stefanović rekao je da se ne meša u rad sudova, ali i da lično smatra da je presuda o rehabilitaciji nekadašnjeg četničkog komandanta Nikole Kalabića sramna.
"Jedina pozitivna stvar u svemu je što presuda još uvek nije pravosnažna", naveo je Stefanović. 
 
On je rekao da "smo mi zemlja i narod koji gaji antifašističku tradiciju što nas uostalom i razlikuje od mnogih u regionu koji su bili i na strani fašističke Nemačke onda kada se srpski narod borio za slobodu".
 
Da rehabilitacija Kalabića predstavlja sramotnu odluku, ocenio je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije, rekao je i da ta odluka "šteti ugledu Srbije". 
 
I predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović osudio je rehabilitaciju Nikole Kalabića, kao sramotnu i skandaloznu.
 
"Umesto da se ponosimo svetlom i herojskom antifašističkom borbom i da se sa pijetetom sećamo ogromnih žrtava koje su pale u toj istorijskoj pobedi nad fašizmom, mi u Srbiji smo svedoci sudskih rehabilitacija koje očigledno više nemaju nikakvih granica", naveo je Omerović.
 
Prema njegovim rečima, "sramotne i skandalozne odluke sudova ne samo da iskrivljuju istorijske činjenice nego ponovo ubijaju nevine žrtve i nanose bol njihovim potomcima". Obrazloženja pod kojim se rehabilituju osvedočeni i osuđeni ratni zločinci, verni saradnici okupatora od početka rata su u najmanju ruku cinična, ocenjuje Omerović.
 
On kao primer navodi da je sudija između ostalog utvrdio da je "Kalabić ubijen u jednoj pećini blizu Valjeva, pa prema tome nije ni mogao da izda svog komandanta Dražu Mihajlovića", što je po oceni Omerovića apsurdno jer to znači da je za sud važnije gde je on ubijen i da li je izdao Mihajlovića nego kakve je zločine činio i za šta je osuđen.
 
"Sud ne interesuju zločini koje su počinili četnici Nikole Kalabića i on lično. Sud ne interesuje masakr u Vraniću, najstrašniji slučaj gde je pobijeno 67 dece, žena i staraca. Sud ne interesuju zločini u Kopljarima, Stragarima... Sud ne zanima ni otvorena saradnja sa Nemcima od početka rata i potpisani sporazumi o zajedničkoj borbi protiv partizana", kaže Omerović i dodaje da očekuje da će Apelacioni sud poništiti ovu presudu.
 
Viši sud u Valjevu rehabilitovao je juče nekadašnjeg četničkog komandtanta, dok je tužilac rekao da će se svakako žaliti Apelacionom sudu.
  • Мунгос

    27.05.2017 19:30
    @ licki srbin,
    И усташе вас убијали? Ала лаже твој дједо.
  • Dragan

    27.05.2017 14:32
    Ha,ha
    @Žarko od Zrenjanina
    Kad budeš pravio granicu, pretpostavljam da misliš na neku ogradu, nemoj samo da bude visoka, jer kad dođe vreme da se 1941. ponovi, lakše će ti biti da je preskočiš.
  • NN lice

    27.05.2017 14:09
    Sudska rehabilitacija
    Poštovani čitaoci,
    Rehabilitacija u ovom ali i u postupku u vezi Draže Mihailovića, vezana je za manjkavost krivičnih postupaka koji su protiv njih vođeni (ne dostavljanje dokaznog materijala drugoj strani, nepoštovanje rokova za pripremu odbrane i slično). Sa pravne strane svi ti postupci imaju bitne povrede krivičnog postupka i zbog toga dolazi do ponistenja presude, odnosno dolazi do rehabilitacija. Sudska rehabilitacija ne ulazi u ocenjivanje njihove istorijske uloge, to je posao za istoričare. To su ipak dve različite stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija