Plave koverte će i dalje stizati na kućne adrese rezervista

Iz Ministarstva odbrane saopštavaju da plave koverte koje stižu na adrese vojnih rezervista nisu iznenadna već planska aktivnost s kojom će se nastaviti.
Na strelištu "Peskovi" u blizini Požarevca u toku je obuka rezervista Beogradske brigade, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane, koje objašnjava da je reč o planskim aktivnostima koje obuhvataju ljude koji su služili vojsku i pre deset godina.
 
"U Generalštabu pravimo srednjoročne planove pozivanja i obučavanja rezervnog sastava i trenutno je na snazi plan koji obuhvata period od 2016. do 2018", objasnio je predstavnik Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Boško Zorić. 
 
On je, tokom obilaska rezervista rekao da će Generalštab sledeće godine raditi novi plan koji će obuhvatiti srednjoročni planski period od 2019. do 2021. 
 
"U tom planu definišemo broj obveznika rezerve, koje ćemo pozivati u narednim godinama. Na osnovu plana, jedinice izrađuju svoje srednjoročne i godišnje planove i obuke rezervnog sastava", rekao je Zorić.  On je rekao da svi ti planovi stupaju na snagu u septembru ili oktobru tekuće godine za narednu kalendarsku godinu, "pa sve spekulacije da su pristigle "plave koverte" sa pozivima iznenadna aktivnost nisu istinite". 
 
Vojni obveznik, po Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, može u toku jedne kalendarske godine biti pozvan 15 dana na obuku, odnosno, 90 dana na vojnu vežbu, kada je reč o pasivnoj rezervi.
  • BobRock

    31.05.2017 23:42
    Idi begaj
    Realno, ja bi otrčao bez problema na 15 dana. Bajo moj, 15 dana blejanja na terenu na Fruškoj gori, polupijan sa 3 obroka i ranim leganjem bi mi došlo kao odmor, majke mi. Ne sme niko da ti prigovara sa posla za odsustvo, ko šiša pare. Šta zentate od vežbe, jaka stvar. Postali smo kilavci, stvarno, pitanje rezerve zavisi od toga ko je na vlasti bzvz. Da bude jasno u vojsci sam bio 95. 10meseci na terenu kada je pala Krajina (MDP kod Prevlake) i 99. u rezervi 6 meseci od toga 2 meseca na KiM (PJP rezerva) tako da me obidju ovi što su se opekli na džem, znam šta je uniforma.
  • Atomski sa desna

    30.05.2017 05:56
    Umesto koverti i stalnog držnja građanstva u strahu i neizvesnosti podelite svim obveznicima bez kriminalnog dosijea automate po kućama pa da vidite kako bi bilo reda.Koja obuka koji bakrači, čuvam svoju kuću od lopova i poštara, a ne da idem u neki kamenjar i nedođiju.

    Rat je situacija kad budale koje ne poznaju jedni druge pucaju da bi ih ubili, a zbog toga što se druge dve budale koje se veoma dobro poznaju bore za upravljanje teritorijama i resursima i ne mogu nikako da se dogovore.
  • Bivsi

    29.05.2017 19:27
    Ratnik
    Kao ucesnik u ratu,bio sam na Kosovu 10 meseci Kosare i Morina,neka idu oni koji su civilno sluzili vojsku,neka nauce kako se drzi puska,a nama neka isplate dnevnice i da se razilazimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.