VIDEO: Vučić položio zakletvu, ceremoniji prethodio sukob ispred parlamenta

Aleksandar Vučić stupio je danas na dužnost predsednika Srbije polaganjem zakletve u republičkom parlamentu.
Tekst zakletve koju je Vučić položio glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih gradjana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."
 
 
Pristalice Aleksandra Vučića i njegovi protivnici sukobili su se ranije danas u podzemnom prolazu na Terazijama u Beogradu, pošto su obe grupe krenule ka Skupštini Srbije gde je Vučić trebalo da položi zakletvu. Obe grupe krenule su podzemnim prolazom od Hotela Moskva ka Skupštini Srbije. Posle razmene ružnih reči i povika "Vučiću lopove", "Izdaja, izdaja" došlo je i do fizičkog sukoba dve grupe.
 
Vučićeve pristalice uzvratile su uzvicima "Mi smo većina, nismo izdajnici".
 
Sukob je ubrzo prekinut, a među protivnicima budućeg predsednika u podzemnom prolazu našao se i predsednik Nove Stranke Zoran Živković koji je pokušao da smiri demonstrante.
 
Prema Ustavu, kada Skupština konstatuje ostavku predsednika vlade, predsednik Republike je dužan da pokrene postupak za izbor nove vlade.  Ako Narodna skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od dana konstatacije ostavke premijera, predsednik Republike je dužan da raspusti parlament i raspiše izbore.
 
Kada je predsednica Skupštine Maja Gojković pročitala da je Aleksandar Vučić podneo ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije, opozicija je tu vest pozdravila aplauzom. Ona je potom zamolila da svečana sednica protekne u znaku demokratije i poručila opoziciji da će im "kupiti karte za pozorište".
  • Futog

    31.05.2017 21:59
    eww
    Radnici cistoce morali za Beograd zato kod nas kante za smece nisu odnete
  • VladaN

    31.05.2017 19:07
    @Neka
    Ne idem ja nigde pošto sam svoj na svome, ali zbog stoke koja se ovde nakotila i onih koji nas urnišu skoro 30 godina Vojvodina treba da razmisli o svom statusu i položaju. Nisu za džabe svi pobegli od ove i ovakve Srbije. Ovo sa ovom osobom koja ima nameru da nas ponižava, sada kao neki vajni preCednik neke vajne države koju je pretvorio u svoj privatni brlog ne vodi nigde osim u još dublje podele i kriminal. Ipak on nema dovoljno batinaša da spreči nezadovoljstvo većine koja realno postoji.
  • Kaligula

    31.05.2017 18:50
    Realno dve miliona normalnih ljudi je vec otislo odavde. I ostalo je sta je ostalo - sljam i pink.

    Zelim ovom prilikom da se zahvalim AV iako nisam gledao njegov pink nastup za budale. Da mu se zahvalim na baletskoj skoli na Limanu3 pre svega jer ako ce nam biti i vise i bolje to je samo uz hiljade baletana...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.