Detinjstvo se prerano završilo za najmanje 700 miliona dece

Za najmanje 700 miliona dece, odnosno jednu četvrtinu svetske populacije dece, detinjstvo se prerano završilo, upozorila je organizacija Sejv d čildren.
Prema najnovijem izveštaju te svetske organizacije objavljenom na Međunarodni dan deteta, Slovenija sa Norveškom deli prvo mesto među zemljama sveta u kojima je detinjstvo najmanje ugroženo.
 
Sukobi, rani brakovi, maloletničke trudnoće, ekstremno nasilje, isključenost iz škole, radna obaveza, neuhranjenost i smrt uskraćuju deci njihova prava da uče, rastu i razvijaju svoje pune potencijale u sigurnom okruženju, upozorava ta organizacija. 
 
U saopštenju se navodi da na ovogodišnjem Indeksu o prekinutom detinjstvu, Srbija zauzima 41. mesto od ukupno 172 države sveta, saopšteno je danas. Bosna i Hercegovina nalazi se na 35. mestu, Crna Gora na 44. a Albanija na 71. mestu. 
 
Navodi se da podaci, prikupljeni većinom od agencija UN, govore kako su pokazatelji poput smrtnosti dece ispod pet godina starosti, broja maloletničkih trudnoća i broja dece koja obavljaju rad na ulici učinili da Srbija zauzme nižu poziciju u odnosu na druge evropske zemlje, ali i neke susedne države. 
 
S druge strane, Slovenija koja se našla u samom vrhu liste dokazuje da promišljena odluka da se investira u zdravlje i dobrobit dece može imati veći učinak nego nacionalno bogatstvo - i da je promena moguća kada dobrobit dece postane prioritet. U okviru globalne kampanje "Svako dete #bezIZUZETKA" Save d čildren pozvao je države da ulažu u svu decu, te da garantuju da će finansijske barijere koje sprečavaju decu da dobiju kvalitetne osnovne usluge biti uklonjene. "S obzirom na pokazatelje koji se odnose na Srbiju, posebnu pažnju skrećemo na potrebu za većim ulaganjima u oblasti zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja, u koje treba uključiti i decu u izbeglištvu i migracijama koji se trenutno nalaze u Srbiji", ističe direktorka Sejv d čildren za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić. 
 
U izveštaju se takođe kaže da su detinjstva najviše ugrožena u zapadnim i centralnim afričkim zemljama - najlošije rangiran je Niger, zatim slede Angola, Mali, Centralnoafrička Republika i Somalija. Navodi se da više od 16.000 dece dnevno umre pre nego što napuni pet godina, najčešće od uzroka koji se mogu sprečiti, približno četvrtina od sve dece na svetu ispod pet godina starosti (156 miliona) ima fizičke i mentalne smetnje u razvoju usled neuhranjenosti, dok svako šesto dete školskog uzrasta širom sveta trenutno ne ide u školu. 
 
Konflikt je naterao jedno od 80 dece da napusti svoj dom, 168 miliona dece u svetu uključeno je u dečiji rad - 85 miliona od njih u štetan rad - što je broj veći od ukupnog broja dece u Evropi (138 miliona). Svakih sedam sekundi u svetu se uda jedna devojčica mladja od 15 godina, navodi se u izveštaju i dodaje da u svetu, svake dve sekunde jedna devojčica rodi dete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija