Hirurzi u Kruševcu operisali pacijenta starog 101 godinu

Na Odeljenju hirurgije kruševačke bolnice, operisan je Ljubodrag Mihajlović, iz sela Jasika, kod Kruševca, star 101 godinu, koji se, prema rečima lekara, uspešno oporavlja.
Dvojica hirurga, Miroslav Smiljković i Dejan Rakić i anesteziolog Jelena Obrenović Stanković, rekli su da je, iako je reč o kili, odnosno rutinskom zahvatu, profesionalni izazov bio operisati pacijenta koji je ušao u drugo stoleće.
 
"To je izazov za svakog anesteziologa, jer treba prilagoditi anesteziološku tehniku njegovom starosnom dobu i pridruženim bolestima koje se javljaju kod tih pacijenata", kazala je Obrenović Stankovićeva.
 
Dodala je da je njen najstariji pacijent do sada bio znatno "mlađi", odnosno da je imao oko 90 godina. Smiljkoviću, koji je na kruševačkoj hirurgiji od 1989. i najstariji je hirurg na tom Odeljenju, bilo je, kako je kazao, posle više od deset hiljada uradjenih operacija, veoma interesantno da operiše pacijenta od 101 godine.
 
"On na prvi pogled uopšte nije delovao toliko star, mislio sam da je šala, a nalaz je bio takav da je operacija bila neophodna", kazao je Smiljković.
 
Prema njegovi rečima, starac je to prihvatio, i urađena je preoperativna priprema i na sreću pacijenta i lekara, sve je prošlo dobro. Smiljković je dodao i da se pacijent lepo oporavlja. U ekipi s njim u noći između ponedeljka i utorka bio je i najmlađi hirurg na Odeljenju, čiji je hiruški staž godinu i po dana, Dejan Rakić (41), koji, inače, ima manje godina nego deka Ljubodrag godina u penziji.
 
"Operacija je trajala oko sat vremena, postoperativni tok je bio dobar, a ovo je zaista neobično iskustvo", rekao je Rakić. A  pacijent je, u razgovoru s novinarima, bio raspoložen. Kaže da je bicikl vozio do pre godinu dana, ali da je tada prestao upravo zbog bolova u stomaku i loše ravnoteže. Nikada, dodaje, nije pio ni pušio, uvek je dosta radio, najpre u Gradskom stolarskom preduzeću, a posle odlaska u penziju na poljoprivredi.
 
Sa suprugom Stanisavom je u braku bio više od pola veka, imali su tri ćerke. Na Odeljenju hirurgije kruševačke Opšte Bolnice tokom godine se uradi između dve i po hiljade i tri hiljade operacija u hiruškoj sali i isto toliko intervencija u lokalnoj anesteziji. Na Odeljenju radi 16 opštih hirurga, dvojica specijalista dečije hirurgije i 96 medicinskih sestara i tehničara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.