Pacijente na nosilima prenose do hirurške sale

Medicinskim rečnikom u pogledu stanja finansija ovdašnji regionalni Zdravstveni centar Vranje u kome je zaposleno 290 lekara i još toliko medicinskog osoblja nalazi se u "kliničkoj smrti".
Kako piše "Danas", osnovni račun je u blokadi od 95 miliona dinara, a obaveze prema dobavljačima lekova i medicinskog materijala premašile su milijardu dinara. Najveći dug je prema RFZO. Zaposleni redovno dobijaju svoje zarade, ali nagomilani problemi u jedinoj srpskoj bolnici paviljonskog tipa su i dalje veliki. Pacijenti imaju puno primedbi, naročito na rad hirurškog, ortopedskog i odeljenja urologije.
 
"Zamislite to odeljenje hirurgije na kome vas u operacionu salu koja se nalazi na spratu unose na nosilima kao u partizanskim filmovima. Taj problem nije od juče, ali se on ne rešava godinama. Postoji i bahat odnos pojedinih lekara, naročito u noćnim smenama. Za prijem na odeljenje hitnih slučajeva, pacijent se najpre šalje u hitnu pomoć po uput. Izgubili smo poverenje u ovdašnje lekare pa sve češće odlazimo i na rutinske operacije u Surdulicu ili Leskovac", stoji u pismu grupe "nezadovoljnih pacijenata".
 
V. d. direktor Zdravstvenog centra Dragan Veličković kaže da zna da postoje problemi, ali da oni sami ne mogu da ih reše. 
 
"Izgradnja centralnog hirurškog bloka je ponovo u fazi tendera, o čemu odlučuje Ministarstvo. Mi imamo zaštitnika prava pacijenata, ali od početka godine tu nije registrovana nijedna primedba, za razliku od prošle godine kada ih je bilo 46. Do sada sam kao direktor izrekao više upozorenja lekarima pred suspenziju", navodi Veličković. 
 
Načelnik Odeljenja hirurgije Bata Manasijević na primedbe pacijenata odgovara da je od početka godine urađeno blizu 600 operacija i da 12 hirurga radi svakodnevno, i teže i lakše operacije, uključujući i operacije dojke.
 
"Mi delimo sudbinu opšteg stanja u ZC Vranje, i za nepostojanje lifta najmanje sam kriv ja ili moje kolege. Trudimo se da odnos prema pacijentima bude maksimalno korektan, a o pojedinačnim ispadima ne mogu da govorim", poručuje Manasijević. 
 
On priznaje da je dotrajala lampa u hirurškoj sali, da su smanjene nabavke određenih lekova, ali da "pacijenti ne kupuju nijedan lek".
 
Pacijenti iz sedam opština Pčinjskog okruga, kao i dela Kosovskog Pomoravlja, u ovakvoj situaciji još uvek mogu da biraju između Vranja, Surdulice i Leskovca, ali šta sa urgentnim slučajevima kada je put do druge bolnice rizičan po život?
  • Nervirach

    03.06.2017 21:43
    Â Urgentni centar Vojvodine? Leglo prevaranata. Ja sam moju majku sam vozao na nosilima od rengena do laboratorije, nazad u Uc...To vece je umrla. Nekoiko dana pre toga su joj uzeli otisak prsta kao da odbija bolnicko lecenje. Zelim im sve sto rade drugima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.