Uhapšeni sadašnji i bivši predsednici četiri lokalne samouprave

U policijskoj akciji kodnog imena "Signal" danas su uhapšeni, između ostalih, bivši i sadašnji predsednici četiri lokalne samouprave.
Kako "Blic" nezvanično saznaje, uhapšeni su bivši predsednik opštine Palilula u Nišu Boban Džunić, Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta, te Zoran Vorkapić, bivši predsednik opštine Plandište kod Vršca. U policiju je priveden i bivši predsednik, sada potpredsednik, opštine Bojnik, Ivan Stojanović.
 
Policija u Nišu uhapsila je Džunića (49) zbog sumnje da je tokom 2013. i 2014. godine uzeo 2.930.000 dinara na ime promotivnog materijala za projekat koji nikada nije izrađen i isporučen. Pored njega, uhapšen je i N.B. (32), menadžer projekta angažovan po ugovoru o delu. Kako navode u MUP-u, krivična prijava podneta je protiv još tri osobe.
 
Sumnja se da su oni, tokom sprovođenja projekta prekogranične saradnje Bugarska – Srbija "Livinggreen", Džuniću pribavili imovinsku korist od 2.930.000 dinara uz falsifikovanje dokumentacije u postupku javne nabavke promotivnog materijala. Materijal, kako se sumnja, nije izrađen i isporučen opštini, već je novac podignut sa računa i predat Džuniću.
 
Takođe, uhapšeni su bivši funkcioner opštine Plandište Zoran Vorkapić i još četiri osobe zbog sumnje da su prilikom izgradnje kanalizacione mreže pribavili protivpravnu korist od skoro 35 milona, jer radovi nisu bili izvedeni, a materijal nije bio utrošen. Pored Vorkapića, uhapšeni su D.D, odgovorno lice firme "Napredak" iz Plandišta, M.D, odgovorni izvođač radova i M. V, rukovodilac u preduzeću "Napredak".
 
Policija u Užicu uhapsila je Radomira Filipovića (44), funkcionera opštine Bajina Bašta i D. G. (52), odgovorno lice sada bivšeg javnog preduzeća Direkcija za izgradnju Bajina Bašta. Sumnja se da su 7. oktobra 2014. godine bez odluke kriznog štaba dali 11,7 tona cementa, koje je opština Bajina Bašta dobila kao donaciju nakon majskih poplava jednom čoveku iz Rogačice, koji je u međuvremenu preminuo, i omogućili mu protivpravnu imovinsku korist od oko 140.000 dinara.
 
Uhapšen i direktor "Eurogasa"
 
Protiv Ivana Stojanovića, bivšeg funkcionera opštine Bojnik, podneta je krivična prijava. Sumnja se da je on, bez saglasnosti predsednika Opštine, 17. jula 2012, zaključio aneks ugovora o izvođenju radova na završetku sportske hale u Bojniku, izmenivši član ugovora kojim se definiše njegovo finansijsko obezbeđenje.
 
Takav postupak bio je u suprotnosti sa pravilima tendera koja se primenjuju u pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva, čime je izabranom ponuđaču PD "Neimar projekt" iz Niša omogućio pribavljanje imovinske koristi od 281.177 dinara.
 
Kako saznaje Blic, u akciji je uhapšen i direktor "Eurogasa" Tomislav Vojnić Purčar. Ova firma posluje na tržištu Srbije više od 10 godina, a predstavništva ima i u regionu i Poljskoj. Pre nekoliko godina ova firma je bila pod lupom državnih organa zbog sumnje da je švercovala naftu.
 
- Tokom policijske akcije "Signal", koja je jutros sprovedena u 19 gradova u Srbiji, uhapšene su 74 osobe zbog sumnje da su budžet Srbije, Vojvodine, više lokalnih samouprava i druge privredne subjekte oštetili za oko dve milijarde dinara - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Kako je rekao, podnete su i krivične prijave protiv još 46 ljudi, a za tri osobe se intenzivno traga.
 
- Oni se sumnjiče da su u prethodnom periodu izvršili više različitih krivičnih dela, između ostalog, pranje novca, poreska utaja, prevare, zloupotreba službenog položaja, primanje i davanje mita, kao i falsifikovanje novca - rekao je Stefanović. Naveo je da su uhapšena dva sadašnja i dva bivša predsednika opštine, 14 bivših i sadašnjih direktora državnih i privatnih preduzeća, a podnete su i krivične prijave protiv više funkcionera lokalnih samouprava.
  • Lala

    08.06.2017 10:24
    Zabalj ste zaobisli u sirokom krugi ili je planu??????
  • A

    08.06.2017 08:18
    u
    A u Novom Sadu NIKO.
    A ima kandidata od kraja 2012. do danas (Lisje, Informatika, Vodovod, GSP...........), samo ne znam jel bi svi stali u Klisanski zatvor.
  • !!!!!!!!!

    08.06.2017 07:34
    ??????
    Šta je sa opštinom SEČANJ naravno SNS kadrom koji su pokrali sve što se moglo pokrasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija