Srbija uskoro dobija Registar nestalih

Fondacija Tijana Jurić predstavila je danas Registar nestalih lica Srbije, koji će zvanično biti pokrenut tokom ovog meseca i činiće jedinstvenu bazu za prikupljanje podataka i fotografija svih odraslih nestalih osoba i zasebno nestale dece, a cilj je što efikasnija i brža potraga za njima.
Nakon pokretanja registra, građani će imati priliku da na veb stranici www.nestalisrbija.rs ostave podatke o nestaloj osobi i tako pomognu u rasvetljavanju njihovih sudbina.
 
Osnivač Fondacije, otac ubijene devojčice Tijane, Igor Jurić, naveo je da je u Srbiji tokom 2016. godine prijavljen nestanak 1.113 dece i maloletnika, i da je većina slučajeva rešena, ali pojedine porodice još tragaju za svojom decom.
 
Jurić je naveo da je malo poznat podatak, da u Srbiji svakoga dana neko nestane, ali da javnost ne zna dovoljno o tome.
 
"Uloga javnosti i alarmiranje presudno je u rešavanju ovakvih slučajeva", rekaao je Jurić i podsetio da je gotovo u isto vreme kada je nestala njegova ćerka, nestala i još jedna devojčica, ali da se o njenoj tragičnoj sudbini gotovo ništa nije čulo u medijima i javnosti. "Ne smemo da pravimo razliku razliku među nestalom decom", poručio je Jurić.
 
Jurić je naveo da će registar na samom početku rada činiti podaci o osam nestalih osoba, čije su porodice dale dozvolu za to. Plan je da se baza proširuje, a u tome, kako je naveo, očekuje i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.
 
"Pozivam sve koji tragaju za članovima svojih porodica da nam se jave, želimo da budemo njihova desna ruka", naglasio je Jurić i najavio da će Fondacija pokrenuti i psihološku podršku porodicama.
 
Jedan od onih koji su baš u takvoj potrazi za istinom je i Endre Vitez, otac devojčice Barbare koja je nestala 25. novembra prošle godine, a njena sudbina još nije rasvetljena. "Ništa se ne zna, ništa se ne dešava. Kada se u policiji raspitujemo o našem slučaju, dobijemo odgovor – nemamo šta da pričamo sa vama", rekao je Vitez, čija ćerka će biti prva upisana u Registar nestalih lica Srbije.
 
Pokretanje registra podržala je ambasada Australije, a ambasadorka Julia Fini rekla je da očekuje da će Srbija iskoristiti i primeniti primere dobre prakse iz Australije kada je reč o potrazi za nestalim licima.
  • Perica

    14.06.2017 07:58
    ######
    Registar,UHAPŠENIH vi NAMA DAJTE!!!
  • Branislav

    14.06.2017 06:55
    resenje
    Mnoge registre smo osnovali ali slaba vajda,problemi se nagomilavaju a resenja nema.Sta je sa nestalim bebama,sta je sa silovateljima,sta je sa nasilnicima,sta je sa narko dilerima,sta je sa narkomanima itd. Resavajmo probleme manite se spiskova,registara i ostalih gluposti. Obicnim ljudima pocinje da se gadi drustveni zivot u Srbiji .
  • Deks

    14.06.2017 02:20
    Zar taj registar ne postoji već u MUP-u šta će se posebno dobiti stvaranjem novog registra? Ne vidim neku svrhu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.