Osmaci danas polažu test iz matematike

Testom iz matematike, danas u 9 sati, osmaci će nastaviti polaganje završnog ispita.
Završni ispit, mala matura, traje tri dana. Prvog dana polagali su test iz srpskog (maternjeg) jezika, danas je test iz matematike, dok će u petak u isto vreme osmaci polagati kombinovani test - biologija, hemija, fizika, istorija i geografija.
 
Svi učenici moraju polagati malu maturu, koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.
 
Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena. Bodovi sa testa sabiraju se sa bodovima osvojenim na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda i čine osnov za rangiranje učenika za srednju školu. Na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj školi učenici mogu imati maksimalno 70 bodova, a bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži sa četiri, a opšti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomnoži sa pet.
 
Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.
  • pizza

    15.06.2017 10:13
    parce
    Srpsko skolstvo - najjace skolstvo na svetu.
  • Dule

    15.06.2017 10:10
    @Ko god
    Za pocetak nauci klinca da voli to sto planira da radi, umesto sto razmisljas kako da ga oteras od sebe i zemlje u kojoj zivis.
  • Koriolan

    15.06.2017 10:03
    Stigli smo do samog kraja...
    Vaspitno-obrazovni, didaktički i metodički, ponajpre ljudski imperativ jeste - pomoći učeniku da ISKAŽE sve svoje znanje, umešnost i snalaženje u nepoznatoj situaciji. Naš školski "sistem" (koji to nije!) traži šta učenik NE ZNA, i to na kraju školovanja koje je često proteklo u običnoj trgovini ocenama. Zašto se matura ne polaže na drugačiji način - jedan dan jezik, pa matematika, pa kombinovani predmeti i jedan esej; zatim, opet jezik, matiš, kombinacija i esej. Onda se sve sabere, izvede prosečna ocena i dodele bodovi koji treba da nose najveći deo upisne kvote. Deca imaju pravo na strah, tremu, stres... Sigurno je da bi rezultati bili začuđujuće bolji. Nije važno šta rade u svetu, naše đake ne uče samostalnosti, inicijativi, kreativnosti. Siroti malci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija