Ana Brnabić nova premijerka Srbije

Dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić biće nova predsednica Vlade Srbije, saopštio je predsednik države i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.
On je naveo da će lider SPS Ivica Dačić "suštinski voditi politički deo", kao i da će biti promena među ministrima i "jedno ili dva ministarstva više". 
 
Brnabić se zahvalila predsedniku Srbije na ukazanom ogromnom poverenju da vodi Vladu i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom. "Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština (Srbije) izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju", rekla je Brnabić za Blic.
 
Ona je kazala da je svesna odgovornosti koju preuzima jer treba da nasledi pravog lidera, kao i obaveza prema gradjanima koji očekuju da rezultate rada Vlade osete kroz bolji kvalitet života. Ona je rekla da kreće da radi na ekspozeu i sastavljanju Vlade i da je važno da se rad na projektima nastavi.
 
Sastav celokupne Vlade trebalo bi da bude poznat 21. ili 22. juna, dok je za 23. jun predsednik Vučić zakazao svečanost povodom preuzimanja nove dužnosti. Sve stranke vladajuće koalicije najavile su da će u Skupštini Srbije podržati Vučićev predlog.
 
Brnabić će biti prva žena i prva deklarisana LGBT osoba na čelu srpske vlade. Brnabić je ministarka u Vladi Srbije posle parlamentarnih izbora 2016. i na mestu ministarke državne uprave i lokalne samuprave nasledila je Kori Udovički.
 
Ima dugogodišnje iskustvo u rukovođenju projektima i radila je na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji. U Srbiji je bila uposlena u kompaniji "Kontinental vind" na projektu vetroparka vrednom više stotina miliona evra. Takođe je bila i jedan od ključnih ljudi u NALED-u. 
 
Ana Brnabić, koju je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio za mandatara za sastav nove vlade, biće sedmi premijer od demokratskih promena 2000. godine, a za proteklih 17 godina samo je Mirko Cvetković ostao sve četiri godine na čelu vlade.  
 
Prvi predsednik vlade bio je Zoran Đinđić koji je izabran 25. januara 2001. godine i na toj funkciji je ostao do 12. marta 2003. godine kada je ubijen. Od 18. marta 2003. na čelu vlade bio je Zoran Živković. U martu 2004. godine izabrana je manjinska vlada sa Vojislavom Koštunicom na čelu. Koštunica je ponovo izabran za premijera i 2007. godine.
 
U julu 2008. Skupština Srbije izabrala je novu republičku vladu na čijem je čelu bio Mirko Cvetković koji je na tom mestu ostao do jula 2012. kada je Ivica Dačić izabran za premijera.
 
Dačić je predsednik Vlade bio do 27. aprila 2014, kada je ga je na tom mestu nasledio Aleksandar Vučić. Vučić je ponovo izabran za premijera u avgustu 2016. i na tom mestu je ostao do 30. maja ove godine, kada je podneo ostavku zbog izbora za predsednika Srbije.
  • Vlada

    21.06.2017 08:57
    @NS

    Naravno, što da ne. A na jesen je stočni sajam, pa ćeš i ti moći da se pohvališ.
  • NS

    21.06.2017 06:34
    @Vlada

    Za koji dan je gej parada pa možeš ići da im se pridružiš.
  • Vlada

    20.06.2017 13:04
    @NS

    Ni ja nipošto ne želim da na bilo kojoj bitnoj funkciji bude neko poput tebe - znači ne neko ko ima decu, nego neko ko misli da je ostvareniji, sposobniji, ili upućeniji u probleme drugih jer ih ima.
    Čak ni predsednik kućnog saveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.