Sve brojniji dileri maloletnici, prvi kontakti sa drogom već u osnovnoj školi

Broj prodavaca droge koji nisu punoletni u poslednjoj deceniji kontinuirano raste, navode u MUP-u.
Zabrinjavajuće su i informacije da je sve veći broj dece, koja prvi put u kontakt s drogom dolaze već u osnovnoj školi. Tim povodom ovih dana saopštenjem se oglasio Nezavisni policijski sindikat Srbije, koji predlaže da svaka škola ima školskog policajca.
 
Sve je više dece koja već sa 12 godina probaju drogu, a i oni koji im prodaju, neretko nisu mnogo stariji, navode u MUP-u. Kažu, broj maloletnih dilera neprekidno se povećava jer je Zakon prema njima blaži zbog godina, za prodaju droge uglavnom im se izriče mera pojačanog roditeljskog nadzora.
 
"Na neki način su zaštićeni i nakon dva-tri puta urađenog krivičnog dela, ovde govorimo o prodaji droge, ne završavaju ni u maloletničkom zatvoru ni u vaspitno-popravnom domu. Upravo to je razlog zašto ih dileri – punoletni, odrasli – koriste jer znaju da oni neće tako lako biti sklonjeni sa ulice jer obično mladi koji ulaze u problem sa prodajom droge nemaju dobru kontrolu roditelja", ukazuje Lambe Đorelijevski, šef Odseka u Policijskoj upravi Beograda za prevenciju narkomanije.
 
Jača kontrola trebalo bi da pređe i na teren školskog dvorišta, koje je pogodno za širenje narkomanije, smatraju u jednom policijskom sindikatu. Zalažu se za to da svaka škola ima policajca koji mora da dobije poverenje dece jer upravo ona mogu biti glavni izvor informacija.
 
"Ako uzmemo jedan grad koji ima oko dvesta, trista hiljada ljudi, a da ima devet pripadnika koji rade na suzbijanju prodaje i distribucije narkotika – onda vidite kakvo je to stanje. Jedan policajac drži od dve do pet škola. Pri tome obavlja i neke druge poslove koji su vezani za policiju ne samo za školstvo. U toku osmočasovnog radnog vremena može da posveti nekih pola sata osnovnoj školi, informacije ne može da dobije", napominje Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.
 
U MUP-u navode da su u protekloj školskoj godini 373 policajaca bila u 681 školi. Rat narkomaniji među najmlađima Novi Sad objavljuje na svoj način. Kažu, nabaviće 25.000 testova na narkotike koje će sledeće školske godine podeliti roditeljima. Cilj je, ističu, odvratiti decu da uopšte dođu u kontakt s drogom kada znaju da mogu biti otkrivena.
 
Uz takvu opomenu, školskog policajca, oštriju kaznenu politiku prema maloletnim prodavcima droge, borbu protiv narkomanije treba voditi i kontinuiranim obučavanjem ne samo dece, već i roditelja i nastavnika.
  • NN

    21.06.2017 01:21
    Zbog toga sto su kazne tako adekvatne i delotvorne - malo malo pa se neko reseta po ulicama. Bravo NS, BRAVO BEDNA SRBIJO!
  • /

    20.06.2017 21:53
    /
    eto razloga zbog cega se komentatori bune na svaku inicijativu za uvodjenje kontrole.
    te nece kontrolu torbi i ormarica, te nece testove na drogu, te nece pristup skoli samo ucenicima

    a da izjavljuju saucesce najokorelijim dilerima- to moze
  • ns

    20.06.2017 21:51
    Gde su roditelji
    Ovo su deca rođena posle 2003. Odrasla na Cartoon i drugim crtaćima, video igricama i generalno emotivno zapostavljena od strane svojih roditelja. Naravno da nemaju autoritete i naravno da imaju pogrešno postavljene prioritete.

    Sa druge strane, to što policija piše da priča, to su budalaštine. Zakasnili su.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija