Ljubičevo: Od turističke atrakcije, preko blokiranih računa do kršenja zakona

Višemilionski budžeti, subvencije iz državne kase, sumnjive javne nabavke i mogućnost raspolaganja javnom imovinom samo su neki od razloga zbog kojih su javna preduzeća u Srbiji već dve decenije partijski plen.

Kako sistem funkcioniše odslikavaju brojni primeri iz Požarevca, a o njima se govori u novoj emisiji serijala "Insajder na lokalu" .

U ovom gradu partijski ljudi koji su bili na čelu javnih preduzeća bili su u prilici da odlučuju čak i o tome da li će i kako otuđiti državnu ergelu Ljubičevo, koja je legat kneza Miloša. Državnom ergelom “Ljubičevo” upravlja istoimeno javno preduzeće. To je ujedno i jedino takvo javno preduzeće u Srbiji.

Predstavnici svake vlasti od 2000. do danas hteli su da Ljubičevo pretvore u turističku atrakciju, ali zbog nedovoljno jasnog plana troškovi su bili sve veći, a javno preduzeće je neprekidno na ivici bankrota. Odgajivačnica konja i više od 300 hektara zemlje koje je knez Miloš poklonio državi samo su deo imovine čiju vrednost niko do sada nije procenio.

Ovo javno preduzeće, prema istraživanju novinara lokalnih stanica ANEM-a u saradnji sa redakcijom Insajdera, predstavlja primer preduzeća koje je u gubitku dok se sve političke partije utrkuju ko će ga voditi.

Ljubičevo ne može da se izdržava još od nastanka 1998. jer je nasledilo dugove propalog društvenog preduzeća Poljoprivreda. Grad svake godine kroz subvencije daje oko 20 miliona dinara za zarade zaposlenih. Do danas je na njegovo funkcionisanje potrošeno na desetine miliona evra. Osim toga, zbog razvoja turizma, grad je 2011. investirao više od 10 miliona dinara.

Paradoks se dešava jer je račun preduzeća skoro neprekidno u blokadi. Iako je to za sva privatna lica kršenje zakona, grad Požarevac krši zakon i sredstva javnom preduzeću uplaćuje preko povezane firme, tj  preko računa Konjičkog društva “Kneginja Ljubica”, jer je račun javnog preduzeća bio u blokadi.

Miodrag Milosavljević, koji je kao funkcioner Demokratske stranke bio gradonačelnik Požarevca od 2008. do 2012. godine, priznaje da su nadležni u gradskim institucijama na ovaj način kršili zakon.

“Da, pa to je bio način kako. Mislim, našao se modus kako bi moglo to da se prevaziđe - sigurno nije zakonito. Tako funkcioniše ja mislim od 2001. godine. To je bio način, drugi način nismo imali. Ili da ga gurnemo u stečaj i da se zatvori”, kaže Milosavljević.



U večerašnjoj emisiji serijala "Insajder na lokalu" između ostalog videće kako je u Požarevcu uz sumnjiva objašnjenja iz republičkog i lokalnog budžeta potrošeno milion evra za kapitalnu investiciju koja uopšte nije bila planirana, ali i kako su zbog odluka političkih kadrova privatne firme dobile priliku da nameštaju cene svojih proizvoda.

Emisija je na programu na televiziji N1 od 21 sat, a u isto vreme možete je gledati uživo na Fejsbuk stranici Insajdera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija