Odložena projekcija filma "Albanke su naše sestre" zbog pretnji u Nišu

Projekcija dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre" koja je trebalo večeras da bude održana u Medija centru u Nišu, odložena je zbog brojnih verbalnih pretnji koje je grupa desničara uputila organizatorima.
Ispred zgrade Medija centra okupilo se oko 50 desničara koji su vređali organizatore i pevali nacionalističke pesme o Kosovu.
 
U samoj sali u Medija centra, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne "polupati" prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.
 
On je trojici mladića koji su došli s njim dao papirnu zastavu Kosova, a drugu je zadržao za sebe i najavio da će zapaliti zastavu ako projekcija počne. Okupljeni desničari gađali su kamenicama i grumenjem zemlje pojedince iz publike koji su stajali na terasi. Policija je izbacila čoveka koji se predstavljao kao četnički vojvoda i rekla da projekcija filma i tribina posle toga mogu biti održani, ali su organizatori odlučili da zbog bezbednosti odlože projekciju i saopštili da će datum najaviti naknadno.
 
Dokumentarni film "Albanke su naše sestre" jedan je od pet filmova iz projekta "Stvarni ljudi, stvarna rešenja", koji su snimili u koprodukciji Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forum ZFD. Serijal govori o različitim aspektima normalizacije odnosa Srbije i Kosova, iz perspektive takozvanih "običnih građana".
 
Slični incidenti dešavali su se pre deset dana u Novom Sadu tokom promocije filma "Kosovo, nazdravlje" iz istog serijala, ali je uprkos protestima desničara promocija održana, o čemu više OVDE. Filmovi su bez incidenata promovisani u Beogradu, Pančevu i Vranju.
  • Мунгос

    23.06.2017 21:27
    @ Razmisljanje (Prostaka)
    Најпростији мој савет би ти био да нас откачиш за сва времена.
    Међутим, твој Ниво свести ме брине, може да се деси да се закачиш опет за неку групу која је интелектуално јача од тебе.
  • Čučuk Stana

    23.06.2017 18:55
    @Dragan Janković
    Niko film nije gledao a već ga okarakterisao kao propagandu! Za one koji znaju da čitaju dovoljan je i naslov a i mesto gde hoće da ga prikažu!'
  • Razmisljanje

    23.06.2017 13:30
    Prostaka
    Sudeci po komentarim koji ostavlja populus na ovom sajtu dolazimo do zakljucka da je intelektualni i kulturni nivo jos uvek na velikoj nuli. Nista strasno ako se uzme u obzir da su kultura i nivo svesti svedeni na crkveno riganje, drzavnu fasisticku propagandu, mrznju, netoleranciju, parove, turbo folk, nasilje ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija