Osnovci od 1. septembra uče o bezbednosti i kako da se zaštite od droge, alkohola, nasilja

Učenici četvrtog i šestog razreda od 1. septembra imaće jednom mesečno fakultativni predmet na kome će ih policajci učiti kako da se zaštite ne samo u saobraćaju već i od droge, alkohola, različitih vidova nasilja, trgovine ljudima, ali i elementarnih nepogoda.
U beogradskoj Osnovnoj školi Vuk Karadžić đacima je u prisustvu ministara prosvete i unutrašnjih poslova Mladena Šarčevića i Nebojše Stefanovića održano kratko predavanje o bezbednosti u saobraćaju i gašenju požara, koje će zajedno sa još šest tema biti deo fakultativnog predmeta čiji je cilj bezbednost svakog deteta.
 
Šarčević je izrazio zadovoljstvo što se saradnja policije i ministarstva prosvete nakon uvođenja kamera nastavlja novim korakom dragocenim i za učenike i njihove roditelje.
 
"Đaci će učiti da prepoznaju opasnosti na internetu, rizike na koje mogu naići od kuće do škole ne samo u saobraćaju već i od onih koji mladost ne doživljavaju na pravi način", rekao je Šarčević.
 
Prema njegovim rečima, deca su do sada mogla da nauče o značaju školskog policajca, a od septembra će moći da uče mnogo više o svojoj bezbednosti i opasnostima u saobraćaju, tome kako da se zaštite od vršnjačkog nasilja, droge, alkohola, interneta, tehnoloških opasnosti, trgovine ljudima, vanrednih situacija požara, poplava.
 
"Moramo da se pozabavimo vršnjačkim nasiljem, kada ste vi uzrok problema nekome mlađem od vas", rekao je ministar prosvete.
 
Vežba je iskorišćena da se prikažu i sve vrste uniformi koje policajci nose, kako bi deca lakše prepoznala kome da se obrate ako im je pomoć potrebna, ali i gašenje požara vodom i vazdušnom penom, što je kod njih izazvalo ogromnu radost.
 
Predstavnici policije ponovili su deci da uvek treba da kažu "stop nasilju i drogama", da ne prave greške u saobraćaju, da prilikom prelaska ulice prvo stanu pa pogledaju levo, desno i opet levo i da ne žure.
 
Rečeno im je kada voze bicikl da to nikada ne čine po kolovozu, kada prelaze ulicu da bicikl preguraju preko pešačkog prelaza. Takođe, rekli su im da na prednjem sedištu ne smeju da sede pre 12 godine, i da uvek moraju da budu vezani, ma gde sedeli.
  • Novosadjan

    26.06.2017 20:57
    Zar se to ne uči kod kuće

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.