Najavljuju ruske MIG-ove, a nisu ni tražili dozvolu za uvoz

Srbija još nije tražila dozvole za uvoz ruskih borbenih aviona MIG 29, iako su predstavnici vlasti više puta najavljivali da avioni stižu uskoro.
Kako piše Insajder.net, dozvole neophodne kako bi avioni uopšte krenuli ka Srbiji, trebalo bi da traži uvoznik, u ovom slučaju Jugoimport SDPR. 
 
Pre deset dana ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je da će avioni tipa Mig 29, koje donira Rusija, brzo stići u Srbiju. 
 
Dozvola je preduslov za uvoz naoružanja i vojne opreme, u koju spadaju i borbeni avioni i oprema na njima, pa je Insajder istog dana kada je to Đorđević izjavio od Ministarstva trgovine tražio dozvole koje su date za taj uvoz. 
 
"Obaveštavamo vas da smo uvidom u bazu podataka Ministarstva utvrdili da do danas nije podnet nijedan zahtev za uvoz aviona tipa Mig 29 iz Ruske Federacije", stoji u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji je redakcija Insajder poslala Ministarstvu trgovine. 
 
Potvrdu o krajnjem korisniku takođe izdaje Ministarstvo trgovine. Za uvoz naoružanja i vojne opreme neophodno je da uvoznik ima "end juzer sertifikat", odnosno potvrdu o krajnjem korisniku, kao i potpisan ugovor, a onda mora da traži dozvolu za uvoz, koja se izdaje na godinu dana.
 
U skladu sa zakonom, za dobijanje dozvole uvoznik bi morao da navede sve podatke o firmi, kao i ukupnu vrednost naoružaja i vojne opreme. Novinari Insajdera su od Ministarstva tražili i te podatke, ali je iz odgovora jasno da nijedan neophodan dokument još nije izdat. 
 
Dozvola za uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme može biti izdata i u roku od 24 sata, ali samo kada se radi o ispunjavanju obaveza Srbije koje "proističu iz međunarodnih sporazuma i članstva u međunarodnim organizacijama, učešća u multinacionalnim operacijama ili međunarodnim vežbama, koje se izvode na ili van teritorije Srbije", navodi Insajder. 
  • White Power

    27.06.2017 09:52
    Gamad
    Cista obmana i mahinacija od samoga pocetka.
    Zamisljeno kao prica o ruskom poklonu, kako bi ubogi botovi imali motiva za jos par ciklusa izbora.
    Sustina je da je uzak krug ljudi umesan u ovaj marifetluk popio grdan mito od "slovenske brace".
    Lici na ondasnju Davinicevu i Dinkicevu svinjariju sa izraelskim satelitima.
    Zbog toga su obojica morali guliti barem po 10 godina mardelja.
    Kako drugacije objasniti da se neispravne ruske krntije placaju 30 mil. EUR po komadu, a da Hrvatska za 120 mil. dobija 16 komada f16, sa sve remontom, obukom, naoruzanjem i delovima.
    Vajni "strucnjaci" baju o "air-police" koji bi inace placali. Pa za 180 mil EUR prciju poput sadasnje teritorije mozes pokrivati tim servisom godinama, a ove krntije i remontovane nece izdrzati duze od 5 godina, plus svi dodatni troskovi.
    Ali, to je Smrdistan-lider u regionu.
  • Jel

    27.06.2017 09:31
    taj
    Ne verujem da Jugoimport SDPR još postoji, toliko malverzacija............svaka im dala-Užas
  • JaZnamSve

    27.06.2017 08:49
    "U skladu sa zakonom, za dobijanje dozvole uvoznik bi morao da navede sve podatke o firmi, kao i ukupnu vrednost naoružaja i vojne opreme"

    Ni jedan ozbiljan izvoznik vojne opreme ne prihvata javno deklarisanje cene, pošto je ona različita za svakog klijenta. Ili se čeka da se ovaj zakon promeni, ili će jednostavno biti prekršen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija