Ekspoze Ane Brnabić: Digitalizacija jedan od prioriteta, rigorozna kontrola trošenja novca

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić je, obraćajući se poslanicima, rekla da će vreme koje je pred nama pokazati koliko smo kao društvo i pojedinci hrabri da zajedno pomeramo granice.
Prema njenim rečima, vreme u kom živimo je puno izazova i mi na te izazove moramo da odgovorimo hrabro i odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo.
 
Ona se osvrnula i na debatu u javnosti koja se povela kada ju je predsednik Vučić predložio za mandatara.
 
"Verujem da su se mnogi pitali zašto ne odgovaram – to je, zapravo, bio moj odgovor. Imala sam cilj pred sobom i danas stojim pred onima koji su me podržavali i osporavali i odgovorno i ponosno izlažem program Vlade", napomenula je Brnabić. Dodala je da nova vlada viziju može da gradi na osnovu temelja koje je postavila prethodna vlada.
 
Napomenula je da će kao predsednica Vlade ohrabrivati dijalog kao način da se donesu dobre odluke za Srbiju. Podsticaću konstruktivnu kritiku, rekla je Brnabić, dodajući da će dati sve od sebe da ne upadne u zamku da na sve ima spremne odgovore.
 
Digitalizacija – šansa za nova radna mesta
 
Mandatarka je napomenula da će jedan od prioriteta nove Vlade biti digitalizacija koja, kaže, otvara nove mogućnosti za bolji život građana, jeftinije usluge, dostupnije znanje.
 
"Iako se vezuje za tehniku, ona je više od toga, to je šansa za bolja radna mesta, ona je prilika da zaustavimo odliv mozgova", naglasila je Brnabić. Navela je da i građani i privreda u Srbiji koriste internet, ali je birokratija jedan od vodećih problema društva.
 
Ističe da je proces digitalizacije najvažniji katalizator konkurencije i rasta, jer ono što se sada uradi u procesu digitalizacije odrediće mesto Srbije na mapi sveta. Na vrhu ciljeva za koje ću se boriti su digitalizacija i obrazovanje, napominje Brnabićeva. 
 
Ubrzanje privrednog rasta
 
Mandatarka je istakla da će jedan od prioriteta njene vlade biti ubrzanje privrednog rasta i da će akcenat biti na rigoroznoj kontroli trošenja novca.
 
Ana Brnabić je istakla ogroman izvozni potencijal IT industrije, koji, kaže, raste više od 10 odsto godišnje, a izvoz softvera ima rast od 20 odsto svake godine. Dodala je da se Srbija suočava sa manjkom kvalifikovanih kadrova, što, kaže, usporava dalji rast.
 
"Procene su da nedostaje 15.000 kadrova, zato je jedan od mojih prioriteta da se poveća njihov broj i da uhvatimo korak sa četvrtom industrijskom revolucijom", naglasila je Brnabić.
 
"Planiramo da povećamo plate u javnom sektoru i da smanjimo opterećenje poslodavaca. Ne uzmičemo pred problemima, u godinama pred nama očekujemo rast realnog BDP-a od najmanje tri odsto, koji će se zasnivati na smanjenju udela javnih rashoda", navela je. Za održivu ekonomsku stabilnost ključan je nastavak restrukturiranja privrede, kao i održavanje političke stabilnosti i približavanje EU, rekla je Brnabić. 
 
Nova vlada imaće 18 resora, u odnosu na prethodnu vladu dva nova – Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Ministarstvo za evropske integracije. Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je ranije danas da očekuje da će rasprava o izboru nove Vlade trajati dva dana, kao i da će mandatarka sa svojim kabinetom položiti zakletvu u petak prepodne. Zakonski rok do kog Vlada treba da položi zakletvu je 30. jun. 
 
Sednica parlamenta kasnila je pola sata jer je kandidatu za ministra Aleksandru Antiću pozlilo. Njemu je ukazana medicinska pomoć.
  • @:)

    29.06.2017 10:35
    Ne znam zasto, ali cini mi se da ova zemlja nema nade, kad postoji neko ko ne moze da procita ovu zenu, kao i njenog gazdu. Providni su do karikaturnih razmera, a toliko sledbenika. Jel imate vi ljudi ista pameti ili intuicije bar?
  • Jos nemam knjizicu

    28.06.2017 20:17
    Digitalizacija svako jutro ispred socijalnog! da ne kazem rfzo..
  • hmm

    28.06.2017 17:51
    ".. rigorozna kontrola trošenja novca .."

    da li i onog novca sto sluzi za punjenje dzepova politicara ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija