Najmanja stopa rađanja u Srbiji od Prvog svetskog rata

U 2016. godini u Srbiji rođeno je najmanje beba od Prvog svetskog, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
U Srbiji je prošle godine rođeno 64.734 dece, dok je umrlo 100.834 građana, čime je prirodni priraštaj negativan, odnosnu u minusu od 36.100. Ovakav prirodni priraštaj je bio i očekivan, o čemu smo pisali pre nekoliko meseci, kada smo naveli da prošlogodišnji minusu u broju rođenih u umrlih, neće nadmašiti minus iz 2015. koji je bio najveći u poslednjih 70 godina, a iznosio je više od 38.000. 
 
Ipak, i ovogodišnji podaci Republičkog zavoda statistiku pokazuju na višedecenijski problem u Srbiji, ali i na to da će političari na vlasti u budućnosti više novca možda morati da izdvajaju za staračke domove nego za vrtiće.
 
Osim potpunog restruktuiranja prioriteta u privredi, nizak broj rođenih je jedan od glavnih razloga zašto u Srbiji u poslednjih četvrt veka postoji konstantan negativan prirodni priraštaj. To dovodi i do toga da se u poslednjih 10 godina, broj građana Srbije, na osnovu razlike broja umrlih i rođenih, smanjio za 385.000, a prosečno godišnje smanjenje je oko 35.000. Prema tome, svake godine nestane opština veličine Bečeja.
 
Ovom temom se 021.rs bavio opširno tokom prošle godine, kada su sagovornici ukazivali da se malo rađa kako u gradu, tako i na selu. Umesto lamentisanja nad time da mladi nisu zainteresovani za porodicu, pažnju bi trebalo skrenuti na uslove za stvaranje porodice, koji su sve lošiji.
 
"Tu bi država trebalo da utiče kroz poboljšanje ekonomskih uslova, ali njih bi trebalo stvoriti. Podsticati mlade da kupuju pelene za bebe, a ne firme koje kupuju pelene za zaposlene. Postoji puno slučajeva koji pokazuju da aktuelne mere ekonomske politike direktno idu na to da se destimuliše rađanje, odnosno da se utiče na odluku o neformiranju zajednice kod mladih, koji nose reprodukcije", rekao je za 021.rs nedavno demograf Goran Penev.
 
Najvišu stopu nataliteta, odnosno broja rođenih, u Srbiji već tradicionalno ima Tutin, a iza njega su Savski venac, Novi Pazar, Stari grad i Tutin. Lista opština sa najvećim ostvarenim natalitetom je ostala ista, ali je primetno da se i ovde promili u kojima je iskazan natalitet, tope.
 
Nasuprot tome, najniža stopa nataliteta zabeležena je Kniću, Malom Crniću, Gadžinom Hanu, Kučevu i Rekovcu. Ako je za "slavlje", ovde je stopa popravila. Prošle godine najniža je iznosila 3,7 promila, a ovog puta je to 4,6.
 
Najveći broj dece, po podacima RZS, rodile su žene starosti između 25 i 34 godine, dok je prosečna starost majke bila 29,6 godina. U gradu su majke rađale u proseku sa 30,4 godine, a u stalim naseljima 27,8 godina. 
 
"Depopulacione tendencije stanovništva s negativnom stopom rasta i negativnim prirodnim priraštajem zabeležene u regionu Vojvodinu krajem 80-ih godina prošlog veka, a u ostalom delu Srbije, početkom 90-ih i dalje se odvijaju, a prema izloženim indikatorima i prema projekciji broja stanovnika, odvijaće se i u budućnosti", zaključuju u Republičkom zavodu za statistiku.
  • sosa

    05.07.2017 22:21
    rećiću da
    Ne delim vaše mišljenje.Kolilo samo dajete mesečno za cigarete i telefonske račune.Dete bi vas koštalo manje.Pošto tako razmišljate,sebičluk je prava reč.
  • Mastodont

    03.07.2017 09:16
    Pogledajte kakvi primitivni i zaostali likovi prave decu i razmnožavaju se, realno natalitet nam je i prevelik.
  • Terješkova

    02.07.2017 19:36
    @Georgina, Dobrotvorka
    Ja se materinstva ne bih odrekla nikad, rodila sam ih četvoro a vi tražite razloga za vašu kobajagi brigu...šta će dete jesti, gde će raditi, koga će država rehabilitovati...ko će se odakle izmigoljiti...vi mislite da je budala ona koja rađa, ja tako ne mislim i žalim vas jer ne znate šta propuštate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.