Sutra neformalni sastanak Vučića i Tačija u Briselu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da sutrašnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučić i kosovskog predsednik Hašima Tačija u Briselu može da donese relaksiranje tenzija, kao i rad na sprovođenju onoga što je dogovoreno.
"Mi smo ti koji imaju mnogo razloga da ono za šta smo se sami izborili, a ZSO kao koncept je rezultat politike Srbije i vlade Aleksandra Vučića - uspeli smo da se izborimo za to da ZSO kao koncept postane univerzalno prihvaćen i da sada na njenom stvaranju insistiraju čak i predstavnici država koje su priznale jednostranu nezavisnost KiM", rekao je Đurić za RTS.
 
Sutrašnji sastanak, dodaje, biće sastanak ključnih političkih figura Srba i Albanaca, jer su to najkompetentniji legitimni izabrani predstavnici naše države i predstavnici političara Albanaca sa KiM.
 
Komentarišuću Tačijevu izjavu da je Priština zainteresovana za novu dinamiku dijaloga i za to da on bude završen "potpunom normalizacijom", Đurić kaže da treba suditi prema delima, jer pojedini albanski političari izjave jedan dan nešto slično, a onda drugi dan govore o "Velikoj Albaniji".
 
Beograd se, ističe, sve vreme bori da naš narod, u političkom smislu ostane na KiM gde su Srbi u ekonomskom smislu podržani, gde je država bila prisutna u svim srpskim sredinama i gde je u prethodne dve-tri godine izgrađeno više od 300 novih kuća i stanova.
 
Na izjave predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini da su obe strane privržene dijalogu i da veruje u pozitivan ishod, Đurić kaže da nikada nije verovao u politiku koja pravi uravnilovku i u istu ravan dovodi onog ko napada i ko je napadan.
 
"Mi ni u kakve reči političkih predstavnika druge strane, posebno pojedinih političara u Prištini ne možemo da verujemo, ali smo spremni da radimo na tome da kroz dijalog sačuvamo mir i stabilnost da se za to izborimo. I željno iščekujemo priliku da naša pružena ruka konačno bude prihvaćena i da to bude i u materijalnom smislu, da narod na KiM vidi tu spremnost", rekao je Đurić.
 
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini organizovaće u ponedeljak ujutro u Briselu neformalni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, a oni će razmeniti stavove o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i o širem razvoju događaja u regionu Zapadnog Balkana.
  • samo gledam

    02.07.2017 12:44
    Ček' sad!
    ... predsednik Srbije i kosovski predsednik ...
    Valjda srpski predsednik i kosovski predsednik?
    Ili predsednik Srbije i predsednik Kosova?
    Ili predsednik Republike Srbije i predsednik Republike ...

    Ne, najbolje predsednik Beograda i predsednik Prištine. Pošto su to pregovaračke strane.
    Ili mogu čak i gradonačelnici.

    Srpski napredni rečnik ...
  • Boki

    02.07.2017 11:55
    Idu po nalog sta da rade. AV ce pokloniti Kosovo novim ustavom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.