Upozorenje RHMZ-a: Stiže novi vreli talas, veoma visok UV indeks

U Srbiji se narednih dana očekuju veoma visoke temperature i do 38 stepeni, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.
U većini mesta maksimalna temperatura će biti između 32 i 36 stepeni, a u nedelju i početkom naredne sedmice (10. i 11. jula) ponegde može dostići i do 38 stepeni.
 
RHMZ je na svom sajtu izdao upozorenje da se topli talas u trajanju od najmanje pet dana od četvrtka očekuje u celoj Vojvodini, a talas vreline od subote će preplaviti i Beograd, Šumadiju, Pomoravlje, jug i jugoistok Srbije.
 
Posebno upozorenje odnosi se na stepen UV indeksa koji će u narednim danima u Srbiji biti od 8 do 10, ali će u četvrtak na Kopaoniku dostići 11, što predstavlja ekstremno visok nivo.
 
Već u četvrtak će zbog visokih temperatura na teritoriji cele Srbije biti na snazi žuti meteo-alarm koji označava potencijalno opasne vremenske prilike. U petak će u većem delu zemlje biti aktivan narandžasti meteo-alarm, što znači da su prognozirane opasne vremenske prilike.
 
Uz tropski talas do utorka moguća je retka pojava lokalnih pljuskova s grmljavinom. U utorak se očekuje kratkotrajno osveženje u severnim krajevima.
  • Seka Persa

    05.07.2017 22:20
    Eh. Oslepeti...to ne ubija...

    Nego intraokularni maligni melanom zbog izloženosti oka suncu koji se primeti tek u odmaklom stadijumu i leči jedino vadjenjem oka...


    (Muahahahaha. Uživajte paranoici u novoj temi...)
  • Pažnja

    05.07.2017 18:11
    Oslepećemo
    Koliko sam ljudi malo čuvaju svoje oči.
    U 80-tim, kada se počelo pridavati značenje UV zračenju, desilo se to nakon što je čitavo stado ovaca na severu, beše li to Škotska ili negde na Islandu, oslepelo zbog celodnevne izloženosti UV zračenju, bez zaštite očiju.
    Pastir je primetio da se stado ponaša kao da ne vidi, kao d aje sumrak.
    Jer, tu ne gubite fokus. Tu vam se jednostavno "smračuje" u očima.
    Sve više dolazi sumrak u po bela dana.
    Jeste, ovčice imaju nešto krupnije oči, pa je i površina zahvaćena UV nešto veća.
    Ali, ne zaboravite da je tadašnji starobalni UV index bio 6 - kada su oslepele.
    A ovih dana imamo do 9.4
    U Montenegru je prethodnih godina bilo trenutaka i sa 11.5 i 12.
    Zato ljudi, uozbiljite se i nosite naočari i u 17h.
    Pogledajte sajtove koji nam daju podatke svakih 30 minuta.
    Koliko li se samo dece igra slobodno po čitav dan, bez naočara...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.