Oliveru Duliću tri i po godine zatvora, Zoranu Drobnjaku godinu dana

Specijalni sud u Beogradu osudio je nekadašnjeg ministra ekologije Olivera Dulića na tri i po godine zatvora zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest" 2009. godine.
Istom prvostepenom presudom, Dulićev tadašnji zamenik Nebojša Janjić osuđen je na tri godine zatvora, a direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak na godinu dana zatvora. Istom presudom izrečena im je i zabrana obavljanja poslova u državnim organima u trajanju od po pet godina za Dulića i Janjića i tri godine za Drobnjaka.
 
Ovo je prvostepena presuda na koju i oni i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu. Sud je zaključio da su optuženi krivi, te da su dokazani navodi optužnice kojom ih tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja.
 
Dulić je optužen da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima. Janjić je, prema optužnici, prihvato usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.
 
Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom. Na taj način, prema stavu tužilaštva, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju na javnim putevima, a izbeglo je i plaćanje određenih dažbina od preko dva miliona dinara.
 
Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima. Današnjom presudom sud je zaključio da su dokazani navodi optužnice, a Dulić, Janjić i Drobnjak krivi za krivična dela za koja se terete.
 
Oni se optužnicom terete da su pribavili imovinsku korist od preko osam miliona dinara. Istraga je pokrenuta u septembru 2012. godine.
 
Dulić: Nastaviću da se borim, uložiću žalbu
 
Oliver Dulić je rekao da će nastaviti da se bori i da će se žaliti na presudu, tvrdeći da nije počinio nikakvo krivično delo.
 
- Očekivao sam da će danas biti izrečena oslobađajuća presuda, jer su svi dokazi ukazivali da nema krivičnog dela. Osuđen sam zbog Zakona o planiranju i izgradnji, sa kojim nemam nikakve veze - naveo je Dulić. Izrazio je zadovoljstvo što su novinari mogli da čuju da on nije pribavio nikakvu ličnu imovinsku korist, niti da se u presudi pominju "bilo kakve milijarde".
 
- Nastaviću da se borim, uložićemo žalbu, a ako ni po toj žalbi ne budemo oslobođeni, potražićemo pravdu u Strazburu - rekao je Dulić.
  • sto

    13.07.2017 00:28
    Pre ce Vucic podneti ostavku i zamonasiti se nego sto ce Drobnjak ici godinu dana na robiju i ostaviti fotelju na 3 godine...
  • Lusi NS

    12.07.2017 23:25
    A behaton, a autobuska stanica, a neplaćanje zakupa, a nakit Melanije Bugarinović, a ........
  • Podbarac

    12.07.2017 22:37
    Da nije tužno, bilo bi smešno
    Beše li ono Al Kapone na kraju robijao zbog 1 (jednog) dolara neplaćena poreza? Ne znam je'l to istina, al' kanda je to isto i sa sir Oliverom i njegovom družinom.

    Dve stvari me interesuju:
    1. A ko je zapravo vlasnik tog "NUBA Invest" i sad kako-se-zovu "Targo Telekom" ?
    2. 'Oće li tako i da sude našu pčelicu-preletačicu ili će to opet posle izbora ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija