Poljsko tužilaštvo pokrenulo istragu o autobuskoj nesreći kod Feketića

Tužilaštvo u Poznanju počelo je istragu saobraćajne nesreće u Srbiji u kojoj je jedan od vozača poginuo, a 25 osoba povređeno, kada je na autoputu kod Feketića poljski autobus sa turistima, uglavnom decom od 13 do 16 godina, sleteo s druma u jarak i prevrnuo se.
"Pokrenuli smo istragu zbog ugrožavanja bezbednosti u drumskom saobraćaju koje je prouzrokovalo smrt i ugrožavanje zdravlja. Identifikujemo osobe koje su putovale tim autobusom, saslušavamo ih kao svedoke a eventualno ćemo zatražiti preko pravne pomoći od srpske strane dokumente o postupanju nakon udesa", rekla je poljskim medijima portparolka poznanjskog tužilaštva Magdalena Mazur-Prus.
 
Predstavnici turističke agencije Fan klub iz Poznanja, čiji je autobus sa tri vozača vraćao preko Srbije 50 turista, od toga 27 dece starosti od 13 do 16 godina, isključili su da bi krivac za nesreću mogao da bude kvar ili loše tehničko stanje autobusa, pošto je proizveden pre dve godine a pred put u Grčku prošao je sve preglede i ima sve sertifikate.
 
"Najverovatnije su krivac za nesreću oštri predmeti razbacani po drumu. Desna prednja guma je probušena. Isključujemo kvar pošto je (autobus) pre puta u Grčku prošao tehničku kontrolu", rekla je odmah nakon vesti o nesreći Ana Bjelak iz turističke agencije, što su, međutim, kategorično demantovali Putevi Srbije.
 
Putnici autobusa koji nisu teže povređeni vratili su se u domovinu, a poljski ambasador u Beogradu Tomaš Njegođiš kazao je danas poljskim medijima da u bolnici u Srbiji ostaje troje putnika, od toga jedna osoba u teškom stanju i druga koja je operisana i u stabilnom je stanju.
 
Putnici koji su se vratili u Poznanj i Glivice i devojčice s kojima su poljski reporteri razgovarali još u Srbiji zahvalili su građanima Srbije jer su odmah nesebično priticali u pomoć čim su videli udes, dok još nisu stigla kola hitne pomoći i spasioci.
 
Jedan od trojice vozača poljskog autobusa koji je u trenutku udesa bio za volanom uhapšen je i u zatvoru čeka na eventualnu optužbu, a poljski ambasador u Beogradu rekao je da je u neposrednoj vezi s konzulom.
 
Javno preduzeće "Putevi Srbije" demantovalo je pre dva dana izjavu predstavnika poljske turističke agencije u kojoj se navodi da su uzrok saobraćajne nezgode kod Feketića u kojoj je u utorak poginuo jedan poljski državljanin, oštri predmeti na kolovozu.
 
U saopštenju je navedeno i da je stručni nadzor Puteva Srbije prošao pomenutom deonicom neposredno pre saobraćajne nezgode i da je kolovoz bio u tehnički ispravnom stanju i bez oštrih predmeta. Prema preliminarnim informacijama, kako navode, uzrok saobraćajne nezgode je ljudski faktor.
  • covek

    13.07.2017 17:03
    " .. što su, međutim, kategorično demantovali Putevi Srbije."

    Pre par godina direktor puteva Srbije Zoran Drobnjak je vredjao zrtvu nesrece na putu Novi Sad - Beograd govoreci da bi "stubove video i corav vozac" ( tada je udarcem u NEOSVETLJEN stub zena iz Novog Sada izgubila zivot).
    Zar se toj i takvoj firmi uopste moze verovati
    http://www.naslovi.net/2013-02-27/akter/kbs-trazi-smenu-zorana-drobnjaka/4826209
  • detektiv

    13.07.2017 16:27
    @Montenegrinko
    " ..Tako mu to ide u vrlom inteligentnom zapadu."

    Svaka vam cast uspeli ste da raskrinkate tu zlu Evropu. Pravi ste Serlok Holms .
  • vozac

    13.07.2017 15:19
    Bravo za poljsko tuzilastvo .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija