Nadležni odbor danas o ombudsmanu

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije danas će razmatrati utvrđivanje predloga za izbor zaštitnika građana.
Kako je rečeno u Skupštini Srbije, očekuje se da će predsednica Narodne skupštine za sledeću nedelju zakazati sednicu na kojoj će se birati novi ombudsman.
 
Stranke vladajuće većine uputile su u skupštinsku proceduru predlog da se za novog zaštitnika građana izabere predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić. Predlog su potpisale poslaničke grupe SNS, SPS, PUPS, SDPS, PS-NSS-USS, SVM-PDD i JS.
 
SRS je ranije predložio da se izabere Ekaterina Marinković, pravnica iz Smederevske Palanke, dok su DS i SDS-Narodni pokret Srbije predložili Miloša Jankovića, takođe pravnika, koji obavlja funkciju vršioca dužnosti zaštitnika građana od kada je Saša Janković podneo ostavku na to mesto zbog kandidovanja na predsedničkim izborima. Advokat Vojin Biljić kandidat je "Dosta je bilo".
 
Zaštitnika građana bira Skupština većinom glasova svih narodnih poslanika, na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja. Kandidata odboru ima pravo da predloži svaka poslanička grupa u Skupštini, a više poslaničkih grupa mogu da predlože zajedničkog kandidata.
 
Zaštitnik građana se bira na pet godina i ista osoba može biti najviše dva puta uzastopno birana na ovu funkciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija