Knežević: Molim radnike da prekinu štrajk da bi svima bilo bolje

Ministar privrede Goran Knežević pozvao je radnike kragujevačkog "Fijata" da prekinu štrajk i uz posredstvo Vlade započnu razgovore sa poslovodstvom firme jer, kako je istakao, svaki dan štrajka uvećava štetu i "šalje pogrešnu poruku".
"Molim radnike da prekinu štrajk i da uz posredstvo Vlade započnemo razgovore sa poslovodstvom 'Fijata'. Razgovor je u interesu radnika, Kragujevca i Srbije", poručio je ministar Knežević u autorskom tekstu objavljenom u današnjim "Večernjim novostima".
 
Knežević kaže da sve to predugo traje i da se u rizik dovodi odluka kompanije "FCA Kragujevac" da svoje mašine preseli u neku drugu zemlju, a kako on kaže, kada se to desi, investitor će se teško vratiti za sto.
 
"Ovo je ozbiljna situacija, jer svaki dan štrajka tu štetu uvećava i šalje pogrešnu poruku poslovodstvu 'Fijata', koji čeka poziv iz Srbije da dođe i da se započnu pregovori. Šta god da je predstavnicima sindikata stavljeno na sto kao opcija, vraćeno nam je", piše Knežević.
 
Prema njegovim rečima, radnici moraju biti svesni da nastavak štrajka umanjuje šanse za postizanje boljih uslova i da direktno vodi u gubitak poslova, radnih mesta i ugrožavanje egzistencije njihovih porodica, a jedino razgovorom je moguće da svima bude dobro. On je podsetio da kolektivni ugovori koji se pregovaraju između sindikata i poslodavaca garantuju radna mesta i uslove za rad bez mogućnosti promene u periodu njihovog trajanja.
 
To je, kako kaže, jasno svima, sindikatima koji predstavljaju radnike i samim radnicima i kompaniji.
 
"Menjanje kolektivnog ugovora tokom trajanja šalje poruku da u Srbiji niko nije siguran - ni poslodavci, a ni radnici. Uprkos svim garancijama, uključujući i pisane garancije Ministarstva privrede i moje lične, da pregovori sa 'Fijatom' počinju za sat vremena od prestanka štrajka, štrajkački odbor je odbio da prekine štrajk i tako odblokira 'Fijat'", napisao je Knežević u tekstu.
 
Prema njegovim rečima, dolazak investitora u Srbiju je velika stvar, jer oni ulažu svoj kapital i donose najsavremeniju tehnologiju i procese rada.
 
Investitori otvaraju nova radna mesta za građane, kao i poslove za druge firme širom Srbije, koje angažuju u svom poslovanju, navodi Knežević, dodavši da "Fijat" pruža 2.500 radnih mesta.
 
"Radnici 'Fijata' nisu odgovorni samo za sebe i svoje porodice, njihove odluke direktno utiču i na 15 ključnih kooperanata i ostale firme koje se bave uslužnim delatnostima koje zavise od poslovanja 'Fijata'", poručio je Knežević.
 
On "odgovorno tvrdi" da Vlada čini sve što može da obezbedi bolji život svih građana i da se pozitivni pomaci vide, uprkos nasleđenim problemima.
 
"Mi ne branimo nekog stranca u zemlji na račun 'našeg'. Mi branimo princip da nam svima bude bolje", istakao je ministar Knežević.
  • msp

    20.07.2017 11:39
    sve smo rekli
    ...a vredi li to ??Dobro olakšali smo dušu,ministra boli d**e,nedopire to do njega pa zaista molim redakciju da
    nam ne emituje takve gnusne izjave ovog i ostalih ministara,Nikakve vajde od toga.Lepše mi je da pročitam ko se skim švalera.
    A o njegovoj plati ostadoh posramljena,jer sa svojom penzijom nemogu ni na ručak da odem ako mi se prohte.
    I još da kažem lepo su mu sroćili govoranciju.
  • Rade

    19.07.2017 00:36
    Ovaj narod se kanda nikad nece opametiti... cak i kad bi ukinuli plate i penzije, verovalo bi se ovom!
  • Gari

    18.07.2017 21:27
    gde bolje
    Gospodin Knežević debelo promašio zemlju gde je to bolje u Srbiji,e pa gospodine Kneževiću zamislite da ste mašinski tehničar sa 38 godina radnog iskustva i da primate platu 24.000 dinara pitanje za vas Kneževiću i za premijera ....to je to što vi mislte da je dobro , a dobro je da Bajatović ima 2,miliona platu to je vaše merilo ......kako vas nije sramota da tako nešto lupite jasno kao dan u državi gde nema privrede i kada vas MMF jaše ne može biti dobro i biti bolje sve što se dešava u Srbiji ..dešava se iz vaših ličnih interesa i radi vašeg i samo vašeg dobra.Premijer kaže da država nemože da ispoštuje zaposlene u Fijatu,a malo posle toga kaže da ima prostora za povećanje plata i penzija eee pa premijerka vratite nam ili mi ono što ste mi uzeli a uzeli ste mi 20% ,pa sad sa SSS spremom i 38 godina staža imam 24.000 platu,ee prvo mi to vratite pa onda pričajte o povećanju,neko je ovde van Srbije skrozzz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.