Protest zbog podele novca za javno informisanje u Vranju: Sredstva partijskim medijima

Predstavnici nedeljnika Vranjske i OK Radija protestovali su ispred Skupštine grada u Vranju zbog odluke o raspodeli sredstava namenjenih za javno informisanje, poručujući da vlast želi da "zavede medijski mrak na jugu Srbije".
Direktor "Vranjskih" Vukašin Obradović i programski direktor OK Radija Saša Stojković poručili su da vlast želi da utiša medije koje ne mogu da kontrolišu. Oni će, kako su najavili, povesti upravni spor i preduzeti sve zakonske mere koje im stoje na raspolaganju kako bi ukazali na lošu preraspodelu novca građana. Prema rečima Saše Stojković, vlast je novac iz konkursa podelila svojim kumovima.
 
"Za njih ne važi ona biblijska 'oprosti im bože ne znaju šta čine', jer oni tačno znaju šta čine. Televizija Vranje je milion mesta po posećenosti iza OK Radija, a dobili su 60 odsto državnog, narodnog, građanskog novca. Mogu oni da govore da je to zato što su dobri ili da je to javni interes. OK Radio traži da se u ovu priču uključi policija, da se vidi gde ide gradski novac i kako desna ruka ide u levi džep. Namera ove vlasti je da to niko ne vidi. To im nećemo dozvoliti, dok god nas ima, a biće nas", poručio Stojković.
 
Na konkurs su se prijavili mediji sa juga Srbije sa 46 projekata, a za 22 projekta opredeljeno je 14,5 miliona dinara. Ubedljivo najviše sredstava dobili su Radio-televizija Vranje i TV Vranjska Plus, za koju su Obradović i Stojković naveli da su partijske. RTV Vranje je na konkursu za televiziju i internet portal dobila 3,8 miliona dinara, a Vranjska plus 6,5 miliona. Sa druge strane, Vranjske su dobile 150.000 dinara, a OK Radio sve ukupno 200.000.
 
 
Kako je naveo Vukašin Obradović, vlast koristi formu projektnog finansiranja kako bi utišala ono što ne može da kontroliše u gradu, a to su, smatra on, OK Radio i Vranjske.
 
"Nema drugog objašnjenja, jer kada su u pitanju Vranjske, ti isti projekti za koje je opštinska komisija utvrdila da nisu dobri, dobili su sredstva od ministarstva kulture i ocenjeni su kao odlični projekti. Građani Vranja će plaćati Bujanovačku televiziju i Televiziju Zona iz Niša, koje se uopšte ne vide u gradu. Poenta je u tome da ovim vlast želi da se zavede medijski mrak na jugu Srbije. To pokušavaju svi od devedesetih do danas, ali nikome nije uspelo, pa neće ni njima. Građani moraju da znaju da svojim novcem plaćaju partijske medije", dodao je Obradović. 
 
Podrška novinarskih i medijskih udruženja
 
Novinarska i medijska udruženja podržale su kolege iz nedeljnika Vranjske i OK Radija koji protestuju zbog, kako se navodi, "skandalozno sprovedenog" konkursa za dodelu sredstava za javno informisanje.
 
Kako se navodi u zajedničkom saopštenju udruženja, novac su dobili mediji bliski vlasti ili oni koji su povezani sa članovima "takozvane stručne komisije za dodelu sredstava".
 
"Članovi komisije, imenovani ne zbog stručnosti već po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke, izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, novac građana dodelili su i medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup, anonimnim portalima, vlasnicima medija sa kojima su i porodično povezani, izvrgnuvši tako ruglu princip konkursnog sufinansiranja i namerno zaobišavši ugledne, ali očigledno ne i podobne vranjske medije, odnosno njihove medijske projekte", navode udruženja.
 
Udruženja ističu da je konkurs u Vranju samo potvrda da je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja doživelo kolaps.
 
"Ali ne zbog toga što je u pitanju loš mehanizam kao takav, nego zbog toga što ga je vlast, ne prezajući od kršenja zakona i moralnih načela, pretvorila u instrument za finansiranje režimskih i rođačko-kumovskih medija, ne obazirući se ni na javni interes ni na kvalitet medijskih sadržaja", zaključuju udruženja.
 
Pismo podrške potpisuju:
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS
Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM
Asocijacija Lokal pres - LP
Asocijacija onlajn medija - AOM

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija