Tri izmenjena predmeta i đačke uniforme u školama od 1. septembra

Tri "redizajnirana" predmeta za učenike petog razreda, elektronski dnevnik u 200 škola, više sporta, uniforme u 55 odsto škola, novine su koje očekuju đake od septembra, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.
Tri redizajnirana predmeta su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija, informatika, a ministar je dodao da će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i preduzetništvo, kao i finansijska pismenost.
 
"Kako bi se deca masovnije bavila sportom u školama, oročili smo da se školske sale mogu izdavati tek posle 21 sat. Potrebno je pojačati sportsku infrastrukturu koja je, nažalost, slaba. Ukoliko bi imali para trebalo bi da se prave i opremaju sportske sale isto kao i računarski kabineti", rekao je ministar. 
 
U okviru informatike, koja se uvodi kao obavezan predmet, đaci će učiti programiranje, a Šarčević je pojasnio da je preko kredita Evropske banke nabavljeno 4.600 novih računara za škole, te da će sa kompjuterima koje su donirale kompanije, škole od 1. septembra biti solidno opremljene za taj posao. 
 
"Ono što je bitno sve škole su podignute na AMRES mrežu, do poslednje škole došao je internet. Mi sada imamo samo sedam odsto škola koje će internet dobiti putem mobilne telefonije", pojašnjava ministar. 
 
U toku je, dodaje on, obuka nastavnika koji predaju informatiku. Već su napravljeni timovi od 60 trenera koji će dalje obučavati druge nastavnike. 
 
"Jedan od programa obuke za nastavnike je i elementarna informatička pismenost svih zaposlenih u školi za uvođenje projekta elektronski dnevnik. On će biti na 200 uzoraka, što smo uspeli da uradimo mimo sistematizacije i mimo budžeta. Nismo za to imali ni dinar. Uspeli smo da animiramo kompanije da nam pomognu", podseća on. 
 
E-dnevnik, pojašnjava, osim smanjenja administracije za prosvetne radnike, lakšeg pristupa informacijama za roditelje, predstavlja kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu. 
 
On je rekao da je za reformisanje sistema neophodno da se reformišu ciklusi, da se kreće sa prvim i petim osnovne i prvim razredom srednje škole, te da je peti razred već pripremljen za reforme i promenu. 
  • joca

    07.08.2017 13:00
    uniforme
    Znas kad ce da deca nose te uniforme nikad. Ovo je stvarno vec previse oce samo pare da strpaju sebi u dzep e pa ne moze!
  • Naopaka logika

    24.07.2017 11:53
    @Babaroga
    Najbolji djak u razredu bio bi neko drugi kome ocene nisu poklonjene i ko je STVARNO NAJBOLJI- da se u našim školama REALNO OCENJUJE.
    I ocene iz fizičkog ulaze u prosek zar ne ?
    Naši najbolji djaci ponekad su veoma smešni: trapavi , bez sluha i likovnog talenta,a razvaljuju sa ocenama! Pun NS lažnih "vukovaca" dok su talenti sabijeni u mišiju rupu i potcenjeni.
    Bože moj SVI IMAJU PETICE iz fizičkog,muzičkog i likovnog!
  • Babaroga

    24.07.2017 09:02
    Fizičko treba da bude prava zabava i rekreacija, a ne moranje, ko ne zna da preskoči kozlić taj je niže biće, ko ne zna da se prevrne na razboju isto tako - razdvojiti obaveznu nastavu od ozbiljnijeg bavljenja sportom koje je potreno, ali nije svako za to. Ne znači da manje okretnima treba ogaditi svaku fizičku aktivnost od malih nogu.
    S druge strane, ne vidim zašto bi se fiskulturne sale uopšte izdavale (to je inače zabranjeno, pa se protura na mala vrata) - neka ih koriste samo školski klubovi koji mogu da budu rešenje za bazu sporta. Možda je to više rada za nastavnike, ali je korisnije za đake nego prisilno savlađivanje svih oblika fizičkog odnosno elemenata svih sportova.
    Kad najbolji đak u razredu ima keca iz fizičkog, poklone mu peticu, umesto da ga motivišu da makar udara loptom o zid i da se ne oseća inferiorno jer ne sme da se popone na gredu i slično.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija