Preminuo Predrag Cune Gojković

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini.
Rođen je 1932. godine. Pevao je narodne pesme, starogradske, sevdalinke, zabavne i meksikanske pesme.
 
Dobitnik je svih strukovnih nagrada i imao je najviši status zaslužnog, istaknutog estradnog umetnika. Dobio je i Orden zasluga za narod kojim ga je odlikovao Josip Broz Tito, kao i posebno priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije. 
 
Ploča sa pesmom "Kafu mi, draga, ispeci" izdata je 1962. godine i dostigla je zlatan tiraž od 50.000 primeraka. Poznate Cunetove pesme su i: "Janičar", "Sonja", "Dunave, moje more", "Zapevajte pesme stare", "Stani, stani, Ibar, vodo", "Zašto svićeš tako rano", "Na Moravi vodenica stara", "Moj konjiću, laki, lagani", "Ljubav mi srce mori", "Tužno vetri gorom viju"...
 
Snimio je 52 singl-ploče, više koktel-albuma i samo nekoliko solističkih albuma. U istoriji jugoslovenske estrade sigurno će ostati zapamćen koncert - duel, natpevavanje sa Miletom Bogdanovićem, kada su 1980. godine u beogradskom Domu sindikata pevali blizu 18 sati i otpevali zajedno preko 6.000 pesama. Imao je epizodne uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova.
 
Išao je u Osmu mušku gimnaziju na Crvenom krstu u Beogradu, gde se družio sa kasnije proslavljenim glumcima Velimirom Batom Živojinovićem i Danilom Batom Stojkovićem. Studirao je na Trgovačkoj akademiji, ali ga je pevanje odvuklo od studija, tako da nikad nije diplomirao.
 
Nadimak Cune dobio je, kako je sam objasnio, po majčinom dozivanju "Odi da te majka cune" (ljubi).
 
Iza sebe ostavio je suprugu i dve ćerke.
  • Srki

    21.07.2017 19:21
    Gospodin
    Fenomenalan glas.Gospodin čovek.Dao je mnogo.Počivaj u miru.
  • Analiticar

    21.07.2017 18:08
    Najbolji,ali najbolji
  • Aleksandar Bitola

    21.07.2017 17:26
    Muzicka Legenda
    Milozvucen glas, sekogas preubavi izvedbi, uzivavme gledajki te i slusajki te,
    Pocivaj vo mir i vecna slava

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija