Obuka nije obavezna da bi neko postao profesionalni upravnik zgrade

Građani koji žele da postanu profesionalni upravnici zgrade nisu u obavezi da prođu obuku Privredne komore Srbije.
Obuka nije obavezna da bi neko postao profesionalni upravnik zgrade
Foto: 021

Kako pišu "Novosti", da bi mogli da polažu ispit i dobiju licencu za rad neophodno je samo da uplate taksu u iznosu od 15.600 dinara za test, upis u registar i izdavanje "diplome". A njihovo je pravo da odluče da li će pohađati nastavu ili će se za ispitni rok spremati kod kuće.

Iako se u javnosti stekao utisak da je za testiranje i licenciranje neophodno da budući upravnici zgrada završe sedmodnevnu obuku, koja košta 30.000 dinara, ovo nije preduslov. Ukoliko budući kućepazitelj smatra da ispit može da spremi bez pojašnjenja predavača i da mu obuka nije potrebna, moći će da preskoči predavanja. A zakone i ostale udžbenike, koji su sastavni deo literature, moraće da pribavi i prouči sam.

"Bio sam zainteresovan da se bavim ovim poslom, jer sam u penziji, ali nisam imao 30.000 dinara za obuku. Da sam ranije znao da mogu samo da polažem, a da uz literaturu ispit spremim kod kuće, verovatno bih probao", kaže za beogradski list Predrag Milanović.

Iz Privredne komore Srbije (PKS) potvrđuju da predavanja nisu obavezna i kažu da u Pravilniku o organizovanju ispita i sticanju licenci nisu navedena kao uslov za ispit. Shodno odluci, svaki kandidat može da proceni da li je u mogućnosti da samo uz pomoć literature spremi test.

"Uvek je bolje da se gradivo savlada uz pomoć predavača. Na predavanjima mogu da pitaju sve što im nije jasno. Ipak, ako ne žele, imaju spisak literature na sajtu, pa mogu da je nabave i spremaju sami. A potom samo plate taksu i izađu na ispit", kaže Mirjana Kovačević iz PKS.

Podsetimo, pisani deo ispita upravnici su polagali u ponedeljak, a do kraja jula biće poznati rezultati. Nakon toga ih od 2. avgusta očekuje usmeno propitivanje, pa dodela prvih licenci. Naredni ispitni rok biće organizovan u septembru, a u narednom periodu obuke će biti obavljane u proseku dva put godišnje.

Kako je 021 ranije pisao, u Novom Sadu se privatne firme bukvalno otimaju oko posla upravnika zgrada, o čemu više možete pročitati OVDE.

  • Teča

    29.07.2017 21:48
    Pa šta je to dati 30 hiljada za šlihtarski posao na kojem će obrnuti mnogo više novca izmišljajući nepostojeće poslove i kvarove preko kojih će nabacivati posao svojim drugarima. Zakone ne moraju proučiti ioanko ih se ni sama država ne pridržava.
  • Nervirach

    29.07.2017 18:46
    Sada vise ni to. Totalno osvajanje od patriJota.
  • Badza

    29.07.2017 17:59
    Sramota
    Da tek sada iz Privredne komore Srbije stigne obavestenje da obuka za profesionalne upravnike nije obavezna,platili 30 hiljada kao da je tri dinara , da bi sada dala saopstenje da nije preduslov za polaganje ispita, i da nije obavezno,gde god krenes prevaranti,kakva vlast takav i PKS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.