U pripremi posebna odlikovanja za sukobe 1999.

Kancelarija Predsedništva razmatra mogućnost da svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji 1999. godine dobiju priznanja.
Kako pišu "Novosti", osim toga, oni navode da se priprema procedura za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama.
 
List piše da će spomenica za bitku na Košarama biti prvo ovakvo priznanje na najvišem nivou kojim će predsednik Aleksandar Vučić nagraditi zaslužne građane, kao i da je inicijativa potekla od Vučića.
 
"Zakon o odlikovanjima usvojen 2010. godine poznaje tri vrste priznanja. Srbija dodeljuje šest ordena i tri medalje, i njima je prethodnih godina odlikovan veliki broj domaćih i stranih ličnosti. Spomenice do sada nisu dodeljivane, a ideja je da prvim odlikovanjima ovog ranga država zahvali herojima Košara", rečeno je listu u Predsedništvu. 
 
Prema saznanjima lista, u Kancelariji ordena koja priprema odgovarajući pravilnik o spomenicima razmišlja se i o mogućnosti da se krug nagrađenih ovim priznanjem proširi i na pripadnike tadašnje Vojske Jugoslavije koji su učestvovali u ostalim bitkama, ali i svim ratnim dejstvima na Kosovu i Metohiji 1999. godine. 
 
Bitka za Košare vođena je tokom NATO bombardovanja SRJ od 9. aprila do 10. juna 1999. godine, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu omogući kopnena invazija i ovladavanje prostorom Metohije. 
 
Prema rečima ratnog komandanta 125. brigade Dragana Živanovića, u borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ, a ranjeno je oko 150, naveo je list.
  • Јадранка Нићин

    09.08.2017 14:13
    Учесници?
    Председник Вучић ће доделити признања УЧЕСНИЦИМА свих битака 1999.?!
    Господо, најпре раскрстите у себи СРЖ збивања поменуте године!
    Србија је незаконито нападнута и бомбардована од стране НАТО-а!
    Дакле, ми смо БРАНИЛИ сопствену земљу па би, следствено томе, ОДЛИКОВАЊА (а не признања) са одређеним бенифицијама требало доделити БРАНИОЦИМА ОТАЏБИНЕ!
    УЧЕСНИЦИ су припадници ове терористичке организације, која безобзирно, годинама разара и убија некажњено широм света!

  • Dusan

    09.08.2017 12:12
    zakon o veteranima
    Najpre da se donese Zakon o ratnim veteranima, koji kasni vec 18 godina!
    Odlikovanja mogu da uslede tek nakon sto se jasno utvrde prava ratnih veterana!
  • E

    09.08.2017 11:01
    Svakom gradjaninu ove drzave treba dati orden sto uopste zivi u njoj .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija