Niz tobogane u akva-parkovima na sopstvenu odgovornost

Osim standarda, koji u načelu propisuje pravila bezbednosti u akva-parkovima, u Srbiji ne postoji zakon niti mera koja obavezuje vlasnike vodenih igrališta da redovno kontrolišu bezbednost.
To, kako pišu "Novosti", praktično znači da nijedan zabavni park na vodi, ne mora čak ni pred početak letnje sezone da proveri ispravnost tobogana i ostalih sadržaja. Sve je, isključivo, na savesti njihovih vlasnika.
 
Ne iznenađuju zato dve nezgode za samo dva dana, na istom toboganu u istom beogradskom akva-parku. Spuštajući se niz "levak" sa svojim petogodišnjim sinom, majka je ispala iz gume na beton i polomljena joj je ključna kost. Na istom mestu, dan ranije, devojčica je dobila veliku posekotinu brade. Slične povrede dešavaju se i u drugim zabavnim parkovima. 
 
Vlasnici horski odgovaraju - bezbednost je na prvom mestu, imaju interne kontrole, osigurali su svoje korisnike, a broj povreda je minimalan u odnosu na broj posetilaca. Ipak, zabrinjavajuće zvuči, da nijedan akva-park ne mora da ima sertifikat o bezbednosti. 
 
Kako kaže kontrolor iz "Arhitektona", Ivan Obrovac, od desetak srpskih akva-parkova i više stotina luna-parkova, gotovo nijedan nema kompletan sertifikat bezbednosti.
 
"Osim iz kupališta u Sokobanji, više nas ni iz jednog drugog akva-parka nikada nisu pozvali da proverimo bezbednost. A princip rada i zakona je da radimo isključivo po pozivu. Vlasnici nemaju obavezu da rade kontrolu bezebednosti. Pravilo je, samo na papiru i na savesti, da je jednom godišnje obavezno raditi reviziju usklađenosti sa standardima bezbednosti akva-tobogana N1069-1. Osim toga, svakog dana mora da se obavlja rutinska kontrola u okviru zabavnih parkova i ništa ne sme biti prepušteno slučaju", navodi on za "Novosti"..
 
Teže povrede, kako Obrovac kaže, mogu nastati rušenjem neodgovarajućih konstrukcija tobogana, kao i zbog neadekvatno obrađenih i dimenzionisanih drugih elemenata.
 
Da ih nijedna "sila" ne tera na proveru bezbednosti, potvrđuje i vlasnik jagodinskog akva-parka Zoran Gligorijević.
 
"Tačno je da ne postoji zvanična institucija, niti naredba, koja nas obavezuje, ali mi za 11 godina koliko postojimo nismo čekali državu da nas uredi i obezbedi, već sami za to redovno brinemo. Svi sadržaji u našem akva-parku imaju atest i sertifikat proizvođača. Na mnogo mesta imamo istaknut kućni red i bezbednosna pravila ponašanja i na svakom toboganu i pored bazena stoje spasioci koji upozoravaju i paze. Za 3.000 do 6.000 posetilaca dnevno i više od milion spuštanja u sezoni, prosek od pet povreda godišnje, nije alarmantan", smatra on.
 
Ceo tekst pročitajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.