Kamere u toaletima Klinike za psihijatriju

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovao je na ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se preduzmu mere kojim bi se obezbedilo da se video nadzor u psihijatrijskim ustanovama uspostavlja na zakonit način i u skladu sa stvarnom svrhom.
Poverenik je, povodom predstavke dela zaposlenih, sproveo nadzor na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. Navodi se da su podnosioci predstavke ukazali na etičke, stručne i pravne implikacije obrade ličnih podataka putem video nadzora, posebno na pitanje koristi takvog nadzora nad pacijentima u odnosu na moguće neželjene pojave, uz navodjenje primera da se takav nadzor ne sprovodi na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) zbog negativnog stava psihijatara.
 
Šabić je naveo da je u postupku nadzora utvrdjeno da su kamere sistema video nadzora postavljene u svim prostorijama u kojima borave pacijenti, uključujući sobe, prostorije za dnevni boravak, prostorije za radnu terapiju i hodnike, čak i u unutrašnjosti toaleta.
 
"Kao svrha ovakve obrade navedena je bezbednosna prevencija, sprečavanje samopovredjivanja ili nanošenja povreda drugima od strane pacijenata, zaštita imovine Kliničkog centra, a potom i dokazivanje u slučaju incidentnih dogadjaja, a kao pravni osnov navedene su odredbe Zakona o privatnom obezbedjenju", navodi se u saopštenju.
 
Šabić je dodao da, medjutim, niko od medicinskog osoblja u realnom vremenu ne prati sliku sa kamera i nije za to zadužen, kao i da pacijenti nisu prethodno upoznati sa video nadzorom, a da Klinički centar ne poseduje akte koji se odnose na procenu rizika, niti akte koje bi takvu obradu podataka činile dopuštenom. Poverenik je dodao da je u prethodne dve godine sprovodivši nadzor u nekoliko psihijatrijskih ustanova bio u prilici da se suoči sa praksom koja je vrlo neuskladjena i raznolika - na VMA nema video nadzora, a na primer ima ga u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti "Sveti vračevi". 
 
U toj bolnici pacijenti su prethodno upoznati s postojanjem sistema, a medicinsko osoblje kontinuirano prati sliku sa kamera, rekao je Šabić i dodao da su kamere postavljene tamo gde su smešteni pacijenti koji su opasni po sebe i okolinu, sa akutnim stanjima, kao i pacijenti za koje je potrebna posebna procena. Naveo je da druge prostorije nisu pod video nadzorom, pogotovo ne prostorije čije snimanje predstavlja posebno grubo zadiranje u privatnost.
 
Poverenik smatra da je nužno obezbediti zakonitu, svrsishodnu i ujednačenu praksu, uvek imajući u vidu činjenicu da pacijenti s mentalnim smetnjama, u skladu sa Zakonom o zaštiti lica s mentalnim smetnjama, imaju i zadržavaju, u svim konkretnim okolnostima, pravo na human tretman i poštovanje dostojanstva uključujući i pravo na privatnost i očekuje od ministarstva preduzimanje mera kojima će to biti obezbedjeno.
  • Teror

    15.08.2017 19:34
    Ne dao nikom bog da padne u ruke nasih psihijatara .
  • Brban

    15.08.2017 18:32
    Nova sezona Parova.
  • zzzz

    15.08.2017 18:05
    Bravo Sabicu
    G. Sabic nije psihijatar ali rezonuje bolje od univezitetskih nastavnika psihijatrije Beograda. Zanimljivo bi bilo da se dobije obrazlozenje za bacene novce na nesto sto ne doprinosi ni na kakav nacih zastiti i lecenju pacijenata, nego naprotiv narusava njjihovu privatnost i poverenje u osoblje koje se stara o njima. Nista ne moze da zameni znanje, humani odnos i brigu o pacijentu sto je nekada bilo primarno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.