Piva i sokovi u Srbiji bezbedni za konzumaciju

Analiza kontrole kvaliteta osvežavajućih bezalkoholnih pića i piva u originalnom pakovanju i rinfuzu, koju su sproveli poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pokazala je da su svi uzorci u skladu sa bezbednošću, odnosno, da su zdravstveno ispravni.
Kako piše u saopštenju ovog ministarstva, kontrola je imala za cilj da se provere uslovi proizvodnje po tehničkim propisima, vrsti i broju proizvoda, kao i načinu deklarisanja i uzorkovanja proizvoda u pivarama.
 
"Tokom ove akcije, kontrolisano je i uzorkovano 40 proizvoda osvežavajućih bezalkoholnih pića i 26 vrsta piva na teritoriji Srbije, i to 16 rinfuz piva, odnosno, proizvodi mini pivara i 10 u originalnom pakovanju", navode iz Ministarstva.
 
Objašnjavaju da se tokom godine sprovode, pored redovnih i akcijske kontrole, koje se organizuju u periodima, kako kažu, intezivne sezonske proizvodnje i potrošnje kontrolisanih proizvoda.
 
Od 40 uzorkovanih vrsta sokova, navodi se, jedan proizvod po kvalitetu ne odgovara tehničkim parametrima, odnosno, sadrži više boje i zaslađivača. Isto tako, kažu, jedan proizvod mikorobiološki nije zadovoljio tehničke propise (prisustvo nedozvoljenih kvasaca), a kod četiri proizvoda konstatovano je da nema odgovarajuće deklaracije u skladu sa tehničkim propisima.
 
Proizvođaču čiji proizvod nije zadovoljio mikrobiološke, Ministarstvo je naložilo povlačenje tog proizvoda iz prometa i zabranilo promet do otklanjanja nedostataka.
 
"Od 16 uzorkovanih rinfuz piva, odnosno, proizvoda mini pivara, konstatovano je da po kvalitetu svi proizvodi odgovaraju tehničkim propisima, a da jedan proizvod nema odgovarajuće deklaracije", navode oni i objašnjavaju da su se nedostaci na deklaraciji odnosili na odstupanje prisustva alkohola u pivu.
 
Napominju da su uzorkovana piva u rinfuzi u isto vreme, zbog kratkog roka trajanja proizvoda, poslata i na super analizu u drugu akreditovanu i ovlašćenu laboratoriju, te da je super analiza potvrdila rezultate prvih analiza.
 
"Od 10 uzorkovanih piva u originalnom pakovanju, analize su pokazale da dva proizvoda nemaju odgovarajuće deklaracije u skladu sa tehničkim propisima, dok mikrobiološki svi proizvodi zadovoljavaju kriterijume", kažu u Ministarstvu.
  • Nervirach

    18.08.2017 09:54
    Zasto taj buckuris zovete pivom? Tek kada se vrate polja hmelja....eh, patriJote. U Ceskoj sam imao skec da su nasi putnici zacudjeno buljili u cokote hmelja i pitali se sta je to. Da ponovim, eh patriJote...
  • Bill

    17.08.2017 21:09
    Ma nije tako!
    Pivo dobro BOLI GLAVA!
    Mislim sutra i prekosutra...
  • beekay

    17.08.2017 15:35
    možda
    Možda su bezbedni, ali loši. Industrijska piva imaju sutradan izraziti laksativni efekat propraćen glavaoboljom ako ste popili više od dva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.