Alkohol uzrok svake pete smrti na putevima

Statistika pokazuje da je u prethodne dve godine u Srbiji od ukupno 1.206 ljudi koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama, njih 244 stradalo zbog vožnje u alkoholisanom stanju.
Kako navodi zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Boban Milinković, statistika u Srbiji ne odskače od evropske, gde u proseku između 20 i 30 odsto žrtava saobraćajnih nesreća strada zbog učesnika u saobraćaju koji su pod dejstvom alkohola.
 
"Svako peto lice koje pogine na našim putevima pogine u nezgodi u kojoj je jedan od vozača bio pod dejstvom alkohola. To deluje stravično međutim, istraživanja pokazuju da na primer u Irskoj 38 odsto od ukupno stradalih u nesrećama pogine zbog alkohola, dok je taj procenat u Hrvatskoj za prethodne dve godine 24 odsto", naveo je Milinković.
 
Prosečno se godišnje iz saobraćaja isključi oko 50.000 vozača pod dejstvom alkohola, od čega se na trežnjenju zadrži oko 10.000. 
 
Novi alkometri imaju savremeniji softver koji omogućava brže pokazivanje da li neko ima alkohola u krvi ili ne. Ovi uređaji imaju aktivno i pasivno stanje, gde pasivni samo utvrđuje da li neko ima alkohola u krvi ili ne dok aktivni meri količinu alkohola.
 
"Za sat vremena jedan policajac može da istestira između 100 i 120 vozača. Ako nas ima nekoliko na jednom punktu mi praktično možemo da istestiramo sve vozače koji tuda prođu", ističe Milinković.
  • Huncut

    18.08.2017 09:14
    Nije problem alkohol vec brza voznja i losi vozaci koji misle da odlicno voze,e to su problemi. Vozio sam pijan ko morka ni ogrebao nisam. A vozio sam trezan kroz grad 160 kmh na cisto zeleno lik mi izleteo i bup saobracajka. Tako da samo brzina je krivac.
  • dule

    18.08.2017 08:12
    Bilo bi jako korisno i da čujemo koji je bio stepen alkoholisanosti. Da podele recimo na:
    1) 0,3 - 0,5
    2) 0,5-1
    3) više od 1 promil alkohola
  • M

    17.08.2017 21:56
    Glupost! Problem je neznanje , kupovina dozvola i los sistem obuke. Ubedljivo najlosiji vozaci su u Srbiji a svi su puni sebe , naduvani sa automobilima ekstra klase.Saobracajna policija je posebna prica . Tek je to na dnu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija