Na pametna brojila čeka se već deceniju

Ukoliko Elektroprivreda Srbije trajno želi da reši problem grešaka u očitavanju potrošnje struje, to može da učini samo ugradnjom pametnih brojila.
Kako piše "Politika", u tom slučaju potrošnja struje bi se čitala na daljinu, procenat grešaka bio bi minimalan, ili ga ne bi bilo, a građani ne bi stajali pred šalterima za reklamacije, tvrdi predsednik Nadzornog odobora ovog javnog preduzeća Branko Kovačević.
 
Ono što je takođe važno je to što bi se na ovaj način stalo na put krađi struje zbog koje EPS trpi velike gubitke. Problem je, podseća Kovačević, što su EPS-u vezane ruke u tom pogledu, jer od kada su pre desetak godina propali prvi tenderi za ugradnju novih brojila i ceo slučaj je na sudu, ovo javno preduzeća nema pravo da raspisuje nove javne pozive za dobavljače.
 
"Dok sudski sporovi ne budu rešeni, čekaćemo nova brojila. Međutim, reč je o velikom novcu, jer je potrebno zameniti 3,5 miliona brojila, a imamo 'malu baru punu krokodila' i stvar je stopirana do daljeg. Zato se kao prelazno rešenje predlaže očitavanje struje jednom ili dva puta godišnje kao u Nemačkoj. S tim što bi se u međuvremenu potrošnja plaćala paušalno", navodi on i dodaje da je to predlagao EPS-u, ali da su mu rekli da nema uslova za realizaciju.
 
Na pitanje da li bi to značilo i da EPS više ne bi morao da angažuje privatne firme da očitavaju struju, Kovačević potvrdno odgovora i dodaje da bi se tako sačuvao novac koji se sada izdvaja za te potrebe.
 
A izdvaja se mnogo. EPS je ponovo zaključio ugovor s konzorcijumom firmi koje predvodi Sekvester, koji će za očitavanje brojila dobiti 900 miliona dinara. Podsetimo, u pitanju je isti konzorcijum koji je prethodni ugovor za isti posao prekršio bar po dva osnova - isporučio je uvećane račune za struju i nije očitavao sva brojila. Više o tome OVDE.
  • gari

    19.08.2017 10:37
    A nove priključke naplaćuju kao da će ugraditi brojilo od zlata, ili kao da dobijamo mini aeroelektranu gratis.
  • Mladen

    19.08.2017 09:23
    /
    Opusteno, i pamet cekamo vec nekoliko decenija...
  • PetarPP

    19.08.2017 03:16
    U zaostaloj Indoneziji imaju prepaid brojila. Uplatiš rupije (moguce je i na bankomatu) pa kad potrosis brojilo te iskljuci, pre isteka te pistanjem upozorava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija