Srbija povukla osoblje iz Makedonije zbog predloga da Kosovo uđe u UNESKO?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odlučeno da se osoblje ambasade iz Makedonije povuče jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obaveštajnom delovanju protiv organa i institucija Srbije.
Vučić je rekao da je za tu odluku bilo nekoliko razloga, ali da su "nadležni organi" ustanovili to i predstavili i njemu i Vladi Srbije dokaze o takvom delovanju. 
 
"Mi ćemo nastaviti da razvijamo prijateljske odnose Beograda i Skoplja. Naše je samo da naši ljudi budu pripremljeni i spremni i da se zaštiti prijateljstvo Srba i Makedonaca, ali i da znamo kako je delovati u drugačijem i novom okruženju koje nama nije bilo poznato do pre nekoliko meseci", rekao je Vučić. On nije želeo da iznese više detalja ali je rekao da će "za sedam do deset dana sve biti uobičajeno".
 
Povlačenje osoblja ambasade Srbije u Skoplju na konsultacije u Beograd se povezuje sa odnosom Makedonije u vezi prijema Kosova u Unesko, javila je danas agencija Makfaks.
 
Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.
 
Dačić: Deo osoblja se vraća u Makedoniju
 
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će držžava preduzeti mere da zaštiti naše interese u Makedoniji i istovremeno preispitati našu osposobljenost i kapacitete za obavljanje posla u aktuelnim uslovima u toj zemlji.
 
"Već sledeće sedmice, posle sastanaka koje ćemo ovde imati, a imaćemo i sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, deo našeg osoblja biće vraćen u Skoplje, a ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije koje imamo nameru da sprovedemo ovde u Beogradu", kazao je Dačić.
 
Vlada Makedonije: Za glasanje u Unesku imaćemo u vidu EU
 
Vlada Makedonije saopštila je danas da će u odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesku imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, javila je Televizija Telma.
 
Vlada Makedonije navela je da uvek sledi interese države bazirane na pricipima dobrosusedstva i unapređenja regionale saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove među državama.
 
"Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susednm zemljama. Kada postoje otvorena osetljiva pitanja između dva naša suseda, Vlada Makedonije će uvek slediti interese države baziran na principima dobrosusedstva i unapređenja regionalne saradnje, neutralnosti i nemešanja u sporove među tim državama. U odnosu na glasanje za članstvo Kosova u Unesko, Vlada Makedonije će imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU", navela je vlada.
 
Makedonija još čeka zvanično objašnjene Beograda za povlačenje osoblja Ambasade Srbije u Skoplju. 
 
Moguće da Kosovo povuče zahtev za prijem u Interpol
 
Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Emanuel Demaj izjavio je da je moguće da glasanje o prijemu Kosova u Interpol bude odloženo za sledeću godinu, piše dnevnik "Koha ditore". Demaj je rekao da to još nisu zvanične informacije i da će o eventualnom odlaganju biti odlučeno neposredno pred održavanje Generalne skupštine Interpola koja će biti održana u septembru.
 
Stručnjak za bezbednosna pitanja Plator Avdiu za dnevnik je rekao da se to može desiti pošto je na dnevnom redu i prijem Palestine u Interpol, protiv čega su neke od zemalja koje podržavaju Kosovo.
 
Demaj je rekao da povlačenje zahteva nikako ne znači da Kosovo nije obezbedilo dovoljan broj glasova za prijem u tu organizaciju. "Ukoliko Kosovo dobije garancije da će sledeće godine biti bolji uslovi za prijem u Interpol, pod uslovom da Palestina nije u agendi onda je dobro da se povuče zahtev, kako ne bi došli u situaciji da ne budemo primljeni zbog nedostatka glasova", rekao je Avdiu.
 
  • rade

    21.08.2017 22:28
    Smesni ste svi, cela garnitura... Naravno da vas niko ne shvata za ozbiljno posto ste svi iz krimogene strukture i zabole vas za narod! Radite samo za svoj dzep! Nikad i nista nece biti od ove drzave dok god se ne promeni struktura vlasti!
  • Scotch Bonnet

    21.08.2017 20:34
    Šiljimo pišu na Makedoniji pod Ruskom čižmom a u principu smo prdež u mećavi.
    Srbiju zbog vas radikalskih klovnova niko u svetu ne shvata ozbiljno. Jedna totalno nebitna kazaba u Evropi gde vlada kriminal, ispodprosečnost i totalna nepismena ignorantnost.

    Užas kakav se retko rađa.
  • /

    21.08.2017 18:37
    /
    zar nije bio problem sa nekim ruskim agentima medju osobljem ambasade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija