Sud oslobodio 10 pomagača Ratka Mladića

Nakon 11 godina od pokretanja krivičnog postupka, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio 10 optuženih za pomaganje i skrivanje Ratka Mladića.
Jedini koji je osuđen u tom procesu je general Marko Lugonja, koji je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci sa rokom provere od godinu dana. On je jedini tokom procesa priznao da je krio Mladića u svom stanu.
 
Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda, preinačena je druga prvostepena presuda kojom je u maju prošle godine zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja bila odbijena optužba protiv svih okrivljenih. Prva prvostepena presuda iz 2010. godine kojom su optuženi bili mahom oslobođeni ili su optužbe takođe zbog zastarelosti bile odbijene, bila je ukinuta pa se suđenje ponavljalo po nalogu Apelacionog suda. 
 
Pravosnažnom presudom zbog nedostatka dokaza oslobođeni su Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica. 
 
Lugonja, penzionisani general, osuđen je jer je u toku septembra 2002. godine u Beogradu krio Mladića u svom stanu i obezbeđivao mu namirnice kao i druge stvari potrebne za život iako je znao da se Mladić nalazi na optužnici haškog tužioca zbog 15 krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava, a za kojim je Okružni sud u Beogradu u maju 2002. godine izdao poternicu. 
 
Prema priznanju Lugonje, Mladića je u svoj stan primio na nagovor generala Zdravka Tolimira, i zadržao se pet, šest dana. Mladiću je, kako je rekao na suđenju, pomogao jer je bio njegov komandant. 
 
Jataci koji su krili Mladića posle 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011, sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora. 
 
Mladiću je u završnoj fazi suđenje u Tribunalu.
  • Ajde?

    22.08.2017 12:08
    A Boris Tadic ni kriv ni duzan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija