"Ista plata za isti rad u javnoj upravi, ko se više angažuje biće nagrađen"

Nacrt Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave razmatran je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.
Zakon reguliše visinu plate i drugih primanja zaposlenih u javnoj upravi u autonomnoj pokrajini i lokalnim samoupravama, a Savet je dao pozitivno mišljenje na nacrt. 
 
Ključna izmena koju ovaj zakon donosi je uvodjenje principa "jednaka plata za jednak rad kod istog poslodavca", čime se kreira osnova da zaposleni koji se više angažuju i postižu bolje rezultate budu i nagradjeni za svoj rad, kaže se u saopštenju nakon sastanka. 
 
Donošenje zakona obezbedjuje da koeficienti zvanja, položaja i radnih mesta nameštenika budu odredjeni na osnovu jasno definisanih pravila, koja ne ostavljaju prostor nejednakom postupanju u istim situacijama. 
 
Na sednici ovog tela, koje čine predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata, navedeno je da nacrt zakona omogućava i da delovi javnog sektora, na nivou autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave, preuzmu odgovornost za sopstvenu ekonomsku održivost i lokalni ekonomski razvoj. 
 
Kako je istaknuto na sednici, plate zaposlenih u autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave trenutno uredjuje veći broj propisa, zbog čega ne postoji jedinstvena osnovica za obračun i isplatu plata zaposlenih. Usvajanje Zakona obezbediće veću tranparentnost i jednake uslove za vrednovanje učinka svih zaposlenih u organima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave.
  • Чиновник

    23.08.2017 10:22
    Ко ће контролисати контролоре?
    Мораће сви запослени да, осим свог редовног посла, воде и сталну евиденцију шта су одрадили, јер ко ће да се сети на крају рада шта је све урадио. Колико су предмета примили, послали, колико телефонских позива су имали, колико странака су примили итд. За сваки посао ће бити предвиђено неко време (сабираће бабе и жабе, јер не праве се шрафови па да се зна време по комаду) па кад се све сабере видеће се учинак. У ствари, нико не контролише шта се уписује у евиденцију рада. Можеш да напишеш било шта. Шефови реално немају могућности да прате и бележе шта је ко урадио. Поготово у већим службама, тако да...
  • cccccccc

    23.08.2017 00:24
    partijski razredi
    To će moći da mere tek kad i počasni članovi partije počnu da dolaze na posao. Do tada, platni razredi se formiraju prema angažovanju u stranci, skupljanju harača od članova i sl. Tako se i napreduje. Ko je više glasova doneo taj može i za šefa. Nema veze da li je nešto nekad radio i da li nešto zna. Jel se ovi to prave ludi? Kao ne znaju to a po firmama svi zaposleni i njihovi šefovi znaju kako se nagrađuju partijske vrednice.
  • caki

    22.08.2017 20:27
    O cemu vi pricate???Naj manji koeficient imaju zene u higfijeni(Pok.Vlada)i to je 7.00 a bilo koji od pomocnika koji su dosli posle izbora je 45.00 a vreme provode u gondoli kao i oni pre njih.Minimalac u izvrsnom vecu je 21.500din i svaki mesec se doplacuje do minimalca oko 1000din,tu je naravno topli obrok i regres uracunat!!!!!Pa koliko je minimalac??!!!Po mojoj racunici oko 14,300din a ostalo je regres i topli obrok.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija