Ministarstvo: Protest radnika Goše bio ispolitizovan

Ministarstvo privrede je saopštilo da su vrata tog ministarstva i dalje otvorena za pregovore sa radnicima Goše, ali i da je njihov jučerašnji protest bio politički skup.
Ministarstvo privrede navodi da je vrlo razočarano odlukom predstavnika radnika Goše iz Smederevske Palanke da odbiju poziv na razgovor, koji bi mogao da dovede do nalaženja najboljeg mogućeg rešenja za tešku situaciju u kojoj se radnici te fabrike nalaze. Oni su, umesto razgovora, juče poveli radnike na protest, za koji i sami kažu da je politički skup, navodi se u saopštenju ministarstva.
 
"Protest nije način da radnici ostvare svoja prava, niti da se pregovara, jer je i fizički teško izvodljivo da predstavnici države vode razgovore sa 150 ljudi odjednom. Međutim, vrlo je jasno da razgovori i rešenje nisu ni bili krajnji cilj jučerašnjeg okupljanja, koje je predsednik štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić i najavio kao političko", navodi se u saopštenju ministarstva, koje potpisuje ministar privrede Goran Knežević.
 
On ističe da je ministarstvo tri puta do sada pozivalo vlasnika te kompanije na razgovor. Ostaje do kraja nejasno i zašto poziv na pregovore nije prihvatio aktuelni generalni direktor Milutin Šćepanović.
 
"Umešanost politike nedvosmisleno potvrđuje i to što je juče, pored radnika ove fabrike, skupu prisustvovao i jedan politički lider, inače, neuspešan predsednički kandidat", navodi se u saopštenju.
 
Ministarstvo privrede skreće pažnju da su oni koji govore radnicima Fabrike šinskih vozila Goša da treba da se porede sa zaposlenima u Galenici, Fijatu ili Petrohemiji, u najmanju ruku prema njima nekorektni, jer je svima jasno da situacija u tim preduzećima ne može ni po kom osnovu da se poredi.
 
Podsetimo, radnici Goše juče su protestovali ispred zgrade Vlade u Beogradu. Oni su najavili nove proteste, verovatno sledeće sedmice, ako ne bude nađeno rešenje za isplatu zaostalih zarada i podsetili da im poslodavac duguje oko 30 plata. Opširnije o protestu kao i o tome zašto, prema mišljenju profesora radnog prava na Univerzitetu Union Maria Reljanovića, stanje u Goši pada na dušu državi, možete pročitati OVDE.
  • Ministarstvo

    23.08.2017 15:06
    za nešto
    Bolje da ne daju saopštenja.
    Ovako mi se još više gade (ako je to uopšte moguće).
  • Mile

    23.08.2017 14:44
    Ako državni organ godinama toleriše kršenje prava radnika (praktikovanje robovskog rada radnika od strane kompanije ili rada bez plaćanja), gubi zakonsko pravo da kvalifikuje radničke skupove za ostvarivanje njihovih prava (prava na život kroz zadovoljenje osnovnih životnih potreba). Time pokazuju svoju nekompetentnost i upućuje poziv drugim državnim organima da prema njemu primene adekvatne sankcije.
  • Novonaselje Nik

    23.08.2017 13:23
    Najbolje je...
    ... da ih isplatite i ne jedete xyz kao baba ratluk.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.