"Bavimo se uniformama i e-dnevnicima, a decu smo zaboravili"

Deca godinama nisu u fokusu pred početak školske godine, već se bavimo uniformama i e-dnevnicima, kaže predsednica udruženja Roditelj Gordana Plemić.
Ona je za B92 rekla da se roditelji bave time kako da izdrže veliki udar na budžet, a da decu niko ne priprema za novi deo njihovih života.
 
"Za nas je važna tema cena udžbenika i svega potrebnog za polazak u školu. To je atak na celu porodicu i kada ima samo jedno dete, a zamislite kako je onima sa više", kaže Plemić.
 
Kako navodi, udžbenici koštaju između 12 i 15 hiljada dinara, a kada se na to dodaju sveske, olovke, ranac i druge stvari to dostiže i prosečnu platu. Ističe i da je jasno da sve može da bude jeftinije, kada posle cele godine bude knjiga koje nisu ni otvorene.
 
"Roditelji prebace fokus na to kako da nađu pare, a najmanje imaju mogućnosti da pričaju sa decom o tome kako će izgledati ići u školu, propuštamo mogućnost da ih uvedemo u taj deo života", kaže ona za B92.
 
Navodi i da roditelji predugo čekaju da neko promeni stanje stvari u prosveti, jer svaki ministar dođe i kaže: "Imamo mnogo toga nasleđenog, ne mogu odmah da ispravim greške".
 
"Mi ih predugo čekamo, nepoverenje raste i meni kao roditelju troje dece školskog uzrasta ne znače mnogo izjave o tome da će se 'nekada' promeniti zakoni i promeniti propisi", rekla je Plemić.
 
Predsednica udruženja Roditelj navodi da se potroši jedno celo leto na priču o uniformama, koja nije toliko važna: "Važnije mi je da nekako namestimo da deca bezbrižno krenu u školu, bavimo se finansijama, uniformama, e-dnevnicima, a sa druge strane imamo pitanje vršnjačkog nasilja i još više gubimo odnos nastavnika i roditelja. To je važno, jer deca provedu možda i više vremena u školi tokom radnih dana, a roditelji i nastavnici su izgubili odnos. Neophodno je da imamo uzajamno poverenje, da se ne bavimo samo ocenama i kada izbije problem oko toga, nego da zajedno pratimo dete".
 
Kako ističe, društvo stavlja fokus na periferne stvari, a u tom procesu smo svi zajedno "izgubili dete".
  • Kiwins

    26.08.2017 10:51
    Ovaj tekst oslikava potpunu zamenu teza.
    Problemi u skolstvu su neprebrojivi, resavanje jednih moze da utice na druge, a npr. E-dnevnici su nesto sto se mora desiti bez obzira na sve. Problem nije nigde drugde nego u nama samima, a naci nacin da se mi sami promenimo je pitanje koje treba da postavimo. Nedostaje nam postovanja na svakom nivou i u svakom pravcu. Uniforme su sjajna ideja, a ja cu je uvek podrzati bez obzira na moju zaradu i njihovu cenu.
  • Frks

    25.08.2017 08:33
    Naravno, nastavnici su neobrazovani, bahati i krivi za sve. A dečica su divna, vredna i lepo vaspitana, jer lepo vaspitanje nose iz kuće od mame i tate. I naravno da ocene nisu bitne jer moje dete zaslužuje uvek 5!?
    Svaki ministar vodi neke promene radi promene, a znate ko sve to mora da trpi i iznese i prilagođava se? Nastavnici! Za platu od 40.000din.
    U svakom žitu ima kukolja(u svakoj firmi) ali tako paušalno okriviti nastavnike je samo prebacivanje krivice na drugog. Roditelji, zapitajte se kakvi ste vi roditelji, kakav ste primer i uzor i čemu vi učite svoju decu... Razmislite...
  • Bora NS

    24.08.2017 10:22
    E-Dnevnik je još jedan posao za softverske firme brata premijerke, predsednika, nekog trećeg bliskog vlasti ili za sve njih po malo, kako već razbojnici dele plen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.