Galeniku prodaju za 1 evro

Kompanija koja bude želela da kupi "Galeniku" za nju će platiti jedan evro, ali će morati i da otplati 25 miliona evra postojećih bankarskih dugova.
Kako pišu "Novosti", razlog za neuobičajeno nisku cenu jeste vrednost kapitala koji se nudi na prodaju. Ona je negativna i iznosi minus 152 miliona dinara, što se dešava kada krediti i obaveze "pojedu" kapital firme, odnosno kada su njeni dugovi veći od svega što preduzeće poseduje.
 
Dug "Galenike" prema bankama je 71 milion evra. Budući vlasnik će dug moći u celini da otkupi za deo vrednosti, odnosno za 25 miliona evra.
 
Uslov za učešće u privatizaciji je da investitor bude kompanija iz farmaceutske industrije i da je godišnji prihod veći od 300 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.
 
Stručnjak za strane investicije Milan Kovačević kaže za "Blic" da ne veruje da će država prodati "Galeniku”.
 
"Sve je manja verovatnoća za to. Država veliko poresko potraživanje pretvara u svoj kapital, a to je sakriveni oblik uzimanja i davanja novca. Vrlo sporo rešava probleme ovakvih preduzeća, a "Galenika” je u jako lošem stanju. Po meni je stečaj izvesniji", kaže Kovačević.
 
Uz preuzimanje bankarskog duga "uz popust", novi vlasnik bi radnicima "Galenike" trebalo da omogući socijalni program. Očekuje se da dobiju otpremninu od 400 evra po godini staža, a sindikalci očekuju od novog vlasnika da ispoštuje Zakon o radu i kolektivni ugovor.
 
Na skupštini akcionara "Galenike", koja je održana 14. avgusta, doneta je odluka o konverziji duga tog preduzeća u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara, tako da je država postala vlasnik oko 93 odsto kapitala. Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća Srbijagas.
 
Dug prema Republici je 10.9 milijardi dinara i konvertovan je u akcije države, a ukupan iznos potraživanja Srbijagasa je bio 3.794 milijarde dinara.
 
Zainteresovani kupci moći će prodajnu dokumentaciju da otkupe do 20. septembra za 250.000 dinara. Rok za dostavljanje ponuda je 2. oktobar.
  • makijaveli

    02.09.2017 12:30
    u mraku
    Ono sto se ne cuje, to je da ce najveci deo dugova, kao i obicno, da plate , gradjani-poreski obveznici. Kao i uvek do sada kod takvih velicanstvenih prodaja !
  • G

    01.09.2017 21:12
    @Trubadur - predlažem da ukinete sebi internet koji vam služi za lupetanje i širenje lažne patetike, mesečno ćete time štedeti koliko ste sada štedeli za godinu dana.
  • довле

    01.09.2017 20:41
    гале-ника
    Која је партија до сада "упраљала" Галеником?
    Чега год су се ухватили све су упропастили.
    Гори су од пустињских скакаваца јер ову земљу черупају преко седам деценија.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.