Dozvoljeni nivo aflatoksina povećan za 400 posto

U Srbiji će od 7. septembra biti povećana dozvoljena koncentracija alfatoksina za 400 posto.

Ovu informaciju je javnosti saopštio narodni poslanik i nekadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić.

On je na Tviteru objavio rešenje o promeni pravilnika koje je potpisao republički ministar za poljoprivredu Branislav Nedimović 31. avgusta. Odluka o povećanju dozvoljenog nivoa aflatoksina sa 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu će se, prema izmenama pravilnika, primenjivati do 30. novembra naredne godine.

Podsetimo, da je aflatoksin kancerogena materija koja je proizvod razvoja plesni "Aspergillus flavus", koja se javlja kao posledica suše, baš kao u Srbiji ove godine. Poslednji put to je bio slučaj 2012. godine kada je izbila i afera oko dozvoljenog nivoa ove materije.

Tada je Vlada Srbije krajem februara 2013. povećala dozvoljenu količinu aflatoksina u mleku za deset puta - sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu, a posle nekoliko meseci i pritiska javnosti vratila je na stari nivo koji primenjuje većina zemalja EU.

U protekle četiri godine bilo je više puta govora o nivou aflatoksina i sada je ta granica pomerena, jer izgleda da ministarstvo poljoprivrede očekuje veće posledice suše i da propali kukuruz i druge žitarice završe u ishrani stoke.

  • KILER

    06.09.2017 15:04
    Matematika
    Ako se nešto poveća za 400%, sa 0,05, onda je iznos 0,2 a ne 0,25. U suštini povećanje nivoa je u iznosu od 500%.
  • Abraxas

    04.09.2017 13:41
    @Veganka

    Nije nepodoban, nego dosadan do bola, pazi kad znam da si opet ostavila isti komentar i link koji ostavljas stalno.

    To se sestro zove spamovanje.
  • antropolg

    04.09.2017 11:31
    pićuka@ hvališ se da je tvoj deda pušio i pio, a umro u 80-toj godini, a ne razmišljaš možda da je živeo zdravije da bi dogurao preko stotke?!?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.