Od sledeće godine za iste poslove jednake plate

Vozač kurir, vozač ekonom ili upravljač vozilom bila su tri naziva za iste poslove, a u zavisnosti od naziva u ugovoru pojedinci su za isti posao dobijali raziličitu platu.
To znači da su neki vozači na kraju meseca imali prilično deblje koverte od drugih, iako im je zaduženje u firmi bilo potpuno isto, pišu Novosti.
 
Katalog radnih mesta, koji će od 1. januara naredne godine stupiti na snagu, značajno će suziti prostor za zloupotrebe koje je u prethodnom periodu dozvoljavao da se za isti posao plate razlikuju u znatnom iznosu. Od oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom će taj broj radnih mesta biti smanjen i to na 870.
 
"Ovo je ogroman korak načinjen u pravcu reforme javne uprave, jer jedino sistemom koji svojim funkcionisanjem obezbeđuje pravednost, transparentnost i organizacionu i finansijsku upravljivost, možemo doprineti i boljem kvalitetu usluga prema građanima. Tu govorim o boljim zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim, kulturnim i svim drugim javnim uslugama koje pruža država", kaže za Novosti ministar države uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
 
Svrha izrade kataloga radnih mesta je da se popišu i grupišu svi poslovi u javnom sektoru, čime se omogućava buduće objektivno i uniformno vrednovanje radnih mesta.
 
"Popis i klasifikacija radnih mesta je osnov za reformu platnog sistema kojoj je cilj uspostavljanje pravednog, transparentnog i upravljivog sistema. Istovremeno, katalog i dosledna primena u praksi smanjiće disproporcije, tačnije ukinuće nepravedne odnose među platama za iste poslove u različitim sektorima", kažu u ministarstvu.
 
U ovom trenutku, katalog radnih mesta u javnim službama sadrži popisana radna mesta iz kulture i informisanja, zdravstva, sporta, prosvete, turizma, socijalne zaštite, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, kao i još šest posebno izdvojenih institucija, kao što su Akreditaciono telo Srbije, Institut za standardizaciju, Fond solidarnosti, Pravosudna akademija, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Zavod za zaštite prirode.
 
"Popisana su i tzv. generička radna mesta, koja predstavljaju najtipičnija i zajednička radna mesta za sve javne službe, odnosio ona koja su opšte prepoznatljiva i obuhvataju administrativne, pravne, kadrovske, finansijske, računovodstvene delatnosti, zatim informacione sisteme i tehnologije, transport i druge", ističu u Ministarstvu.
 
Nadležni objašnjavaju da je katalog svakodnevnog rada javne uprave i kao takav će se konstantno unapređivati kako bi adekvatno pratio proces reforme javne uprave, ali i kvatao korak s vremenom.
  • ns

    07.09.2017 12:15
    Ovo je neprimenjivo za javna preduzeća, a tu je reforma najneophodnija...
  • Zver

    07.09.2017 07:54
    Niko ne čita
    Nisu iste niti će biti iste. Vozač u nekoj opštini i onaj što radi kao vozač u Beogradu (Nišu,N.Sadu i Kragujevcu...) ĆE IMATI ISTI KOEFICIJENT, ALI ĆE VREDNOST BITI RAZLIČITA.
    U opštini 1.8x17.000=30.600
    Gradovi, grad.opštine 1.8x25.000=25.000
    Tako je i sada, novim Zakonom i uredbama se ništa suštinski ne menja.
    Poreski inspektor u opštini ima platu 45.000, a u Beogradu i N.Sadu 75.000
    Sve ostaje isto
  • Grom

    07.09.2017 07:47
    Leceli Vas ovi sa kupljenom
    Kako mozemo da se izjedanicno recimo ja sa FTN i moj sa komsija sa III stepenom obrazovanja i kupljenom diplomom; ne bitno Kamenica,Karlovci,Telep.....oOn je direktor jednog javnog preduzeca a,ja sam samostalni strucni saradnik i razlika u plati je oko 75000 dinara!Molim lepo koji platni razredi!?Za vozace i spremacice.....Prvo diplome da pretabamo,prvo to!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.