U Srbiji 90.000 hektara zemljišta u rukama stranaca

Srbija je izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu "uspela da poboljša većinu loših rešenja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)", pa će stranci moći da kupe tek dva hektara zemlje.
Srpske oranice trenutno su u rukama stranaca uglavnom iz evropskih zemalja, iz Mađarske, Hrvatske, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
 
Odgovarajući na pitanje kada se očekuje početak gradnje farmi koje su u vlasništvu nemačke kompanije Tenis, ministar kaže da su oni dobili zemlju u zakup. 
 
"Zrenjanin i Kikinda su u proceduri i sledeći je Sečanj. Do kraja godine očekuje se početak gradnje, prvo u Zrenjaninu, a u 2018. i početak rada. Jedan od uslova za investiciju bila je gradnja novih objekata", navodi Nedimović. Ta zemlja se ne vodi direktno na strane firme, niti lica, već su u pitanju srpske firme kojima gazduju stranici.
 
U Srbiji se između 80.000 i 90.000 hektara zemljišta nalazi u rukama različitih srpskih firmi, čiji su osnivači kompanije iz drugih država, rekao je za "Novosti" Nedimović.
 
On kaže da je Srbija izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu uspela da poboljša većinu loših rešenja iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da će stranci kao privatna lica moći da kupe samo dva hektara zemljišta i to tek za deset godina, jer će toliko morati da budu nastanjeni u Srbiji.
 
"Važno je da država ima pravo prečeg kupca, pa će ko poželi da proda zemlju građanima drugih država, morati prvo da je ponudi Srbiji. Međutim, strance zasad odbija visoka cena jer je hektar najatraktivnijih oranica od 12.000 do 15.000 evra", rekao je Nedimović.
 
On je podsetio da je Srbija još 2008. godine SSP-om omogućila da strane kompanije imaju isti tretman kao i domaće, čime im je omogućeno da osnuju firme u Srbiji.
  • pajo patak

    06.09.2017 15:10
    greska u naslovu
    Pise u Srbiji, ustvari u Vojvodini.
  • crvenkapa

    06.09.2017 14:53
    Izuzimajući prozaične patriotske razloge do sada nismo videli nikakvu prednost vlasništva nad zemljištem od strane domaćih tajkuna. Hrana kod nas nije ni malo jeftina naprotiv a nije ni dovoljno ispitana niti sasvim bezbedna. Izvoz recimo svinjetine je onemogućen pošto naša država jedina u Evropi i dalje koristi vakcinu protiv svinjske kuge. Naši problemi su daleko dublji od 90.000 hektara u stranom vlasništvu. Apsurdno je da su najveći protivnici prodaje zemlje strancima oni koji su im prethodno prodali sve od banaka preko trgovine do industrije i gotovo čitave privrede. Ko ima interesa da stanje ostane ovakvo osim onih kojima trenutno posao dobro ide.
  • Đorđe

    06.09.2017 14:21
    Reciprocitet...
    Da ne kažete da samo stranci kupuju "našu" zemlju (osećaj "Mi" i "Naše" davno je umro u meni - čak je i parking ispred moje zgrade jednako moj kao i onaj u centru Vašingtona):
    JA KUPUJEM ISKLJUČIVO INOSTRANU ZEMLJU (Substral i slično).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.