Počinje tajna kontrola zdravstvenih ustanova, poziv građanima da prijave korupciju

Ministarstvo zdravlja formiralo je Komisiju za borbu protiv korupcije u zdravstvu.
Predsednica Komsije Vesna Dimitrijević je rekla da je cilj da se iskoreni korupcija i da će sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti tajno kontrolisane.
 
Dimitrijević, koja je radila u MUP-u Srbije, rekla je za RTS da komsija ima pet članova, od čega su dva člana zdravstvene struke, pravnik i ekonomista. Oni će, kako kaže, nastojati da sveobuhvatno, svako iz svog aspekta, rade na suzbijanju korupcije. 
 
Ističe da će komisija raditi tajno i da niko u zdravstvenoj ustanovi, ni direktor, neće znati kada će doći u "posetu", jer jedino tako može da vidi koje je realno stanje. 
 
"Radićemo provere javnih nabavki, vršićemo kontrolu u zdravstvenim ustaovama gde je potrebno da napravimo razliku između ugovorenih hirurških intervencija i odloženih hirurških intervencija, liste čekanja u zdravstvenim ustanovama - da li su opravdane i drugo", navela je Dimitrijević. 
 
Ona je dodala da će akcenat biti stavljen na traženje novca da bi se odradila neka hirurška intervencija, kao i da će prioritet rada komisije biti postupanje po prijavi pacijanata i po prioritetu. Takođe, Komsija će proveravati i spregu zdravstvenih radnika sa kolegama u privatnim ordinacijama i sa apotekama i farmaceutskim kompanijama, s obzirom da, na primer, mnoge privatne ordinacije ne ispunjavaju uslove za izvođenje hirurških intevencija u totalnoj anesteziji. 
 
Ona je dodala da će se kasnije Komisija možda i proširiti, što će zavisiti od potreba. 
 
"Apelujem na građane ako im lekar traži za neku hirursku intervenciju novac ili poklon veće vrednosti, a koju bi morao da izvrši po opisu svoga posla, da prijave MUP-u ili Komisiji pre nego što daju novac", poručila je Dimitrijević i dodala da će Komisija brzom akcijom uspeti da spreči dalju koruptivnu radnju. 
 
Napomenula je da je i lažno prijavljivanje, takođe, krivično delo.
  • Đuro

    27.02.2022 11:02
    Zdravstv0
    Otvaraju se bolnice za koga?zbog zdravstvenog stanja morao sam da dam otkaz kod privatnika,nemam nikakve prihode osim što imam baštu od pola jutra zbog koje ne mogu da overim knjizicu=to do sada ni jedna vlast nije uvela,otvaraju bolnice da bi se lečili stranci koji plaćaju,svaki migranat ima veća prava od nas običnih građana...
  • ansew

    09.07.2019 18:16
    istina
    Ja sam dosla u svoj rodni grad na dve nedelje i jedva cekam da se vratim tamo gde zivim trenutno, svasta sam cula od ljudi koje poznajem. Da zdravstvo u gradu Jagodina je horor film. Da zene nece da poradjaju dok im se pare ne obecaju. A ako promenite lekara pita vas ” da niste nesto obecali kolegi da znamo” valjda da ne bi uzimali duplo. Kako 100 e je malo jer to im je taman za dorucak kazu..
  • Prijatelj

    30.05.2019 23:01
    Ležiš na odeljenju dok ne daš
    Kad daš 200 eura nema čekanja za operaciju. Ovako ko nema leži na odeljenju dok ne ubaci koju novčanicu,ali je problem kad nemaš,onda te niko i ne vidi pa na kraju te pusti kući da skupiš 200 eura da bi došao na red za operaciju. Za 200 eura se prodaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.