"Idea" prodavala sirup umesto pravog meda

Ministarstvo poljoprivrede iz trgovinskog lanca "Idea" povlači livadski med pod robnom markom "K plus", pošto je utvrđeno da je reč o falsifikatu.
Med, koji je bio na akciji od 25. do 27. avgusta, prodavao se za 569 dinara po kilogramu, dok je uz ovu teglu trgovac drugi kilogram nudio za samo 171 dinar, što je popust od 70 procenata, piše Politika u dodatku "Potrošač". Ovo je izazvalo sumnju potrošača, a potom i domaćih pčelara koji se već godinama bore protiv falsifikata meda. Slučaj je prijavljen inspekciji koja je odmah reagovala, kontrolisala ovaj med i pronašla falsifikate zbog čega je i preduzela mere, kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.
 
"Posle prvobitne kontrole, uradili smo i superanalizu koja je potvrdila prethodne nalaze i izdat je nalog da se roba povuče", kaže Nedimović i dodaje da će se danas znati više detalja o količinama i akciji koju je Ministarstvo poljoprivrede sprovodilo u poslednja tri meseca na suzbijanju falsifikata meda. Inače, inspekcija je nakon dospele superanalize ušla u pogone proizvođača "Aza" koji je pakovao med za "Ideu".
 
Prema nezvaničnim informacijama, u medu je pronađena povećana koncentracija dijastaze, mere prisutnosti pčelinjeg enzima u medu. U prvoj analizi ovaj parametar kvaliteta meda je iznosio 55 jedinica, što je, prema rečima stručnjaka, nelogično za prirodan med. Ona je u ovom slučaju udvostručena što, kako kažu, sagovornici Politike, ukazuje da je ovaj enzim veštački dodavan u ovaj med, po svemu sudeći i nestručno.
 
Dr Dušanka Milojković Opsenica, profesor sa Katedre za analitičku hemiju Hemijskog fakulteta u Beogradu, kaže za Politiku da je već čula, i to iz Hrvatske, da u Srbiji može da se kupi ovakav med.
 
"Reč je o livadskom medu, a problem je što za ovu vrstu, koja se inače nauiva poliflorni med, ne postoje standardi i neko ko ga je pravio znao je da sadržaji dijastaze ne mogu da se provere. Za osnovne evropske monoflorne vrste meda postoje definisani opsezi sadržaja dijastaze. Recimo, za med od uljane repice dijastaza se kreće od 26,9 do 32, suncokretov od 14 do 26,5, a bagremov od 5,5 do 15,5", kaže Milojković Opsenica.
 
Za livadski, dodaje, nema graničnih vrednosti.
 
"Međutim, ako za pojedinačne vrste nemate zabeleženu vrednost dijastaze od 55, onda ni kombinacija više vrsta ne bi mogla da da tu vrednost. To je zdravorazumsko tumačenje", kaže prof. Opsenica. Ona dodaje da je ovaj med verovatno zdravstveno ispravan i bezbedan po Pravilniku o bezbednosti hrane, ali nema ono što se od meda očekuje. Kupci su prevarenije su umesto meda kupili verovatno neki hidrolizovani sirup.
 
Jedna od velikih pretnji je i takozvani kineski med koji nije samo problem Srbije nego i Evropske unije. EU godišnje uveze 80.000 tona meda iz Kine, što je naš četrdesetogodišnji izvoz u Evropsku uniju. 
 
"Kompanija 'Merkator S', svoj 'k plus' med proizvodi u saradnji sa 'Aza' d.o.o, koja osiguranje i bezbednost proizvoda obezbeđuje kroz Hasap sistem i IFS standard. Ta kompanija je registrovana i odobrena za proizvodnju, preradu, otkup i pakovanje meda od strane Ministarstva poljoprivrede, šunarstva i vodoprivrede, odnosno Uprave za veterinu. Samim tim je redovno kontroliše Uprava za veterinu", saopštili su juče za Politiku iz ove kompanije.
 
Kako kažu, republička veterinarska inspekcija redovno obavlja provere kvaliteta meda u "Idea", "Roda" i "Merkator" prodavnicama i kvalitet "k plus" meda nikada do sada nije doveden u pitanje. Poslednja provera obavljena je u jednoj beogradskoj "Idei".
 
"U ovom ispitivanju je utvrđeno da je vrednost aktivnosti dijastaze u 'k plus' medu odgovarajuća", kažu u ovoj kompaniji.
  • Davor

    19.09.2017 01:15
    Bagremov med se ne kristališe, može da stoji pet godina, neće se ukristalisati. Nekada, osamdesetih godina, kada je moj otac počinjao da pčelari, taj med je bio još kvalitetniji. Nije bio bledo-žute, nego više kao srebrnast-providan i bio je daleko viskozniji, jako smo ga teško kutlačom vadili iz kanti i sipali u tegle. Tad su i bile rekordne paše bagrema, preko 30 kg po košnici (jedne godine smo na DB košnicama sa polunastavkom imali 34 kg po društvu). Lipov med se ukristališe kada stignu niske temperature, a suncokretov i većina livadskih medova se ukristališe oko mesec-dva nakon paše. Klimatske promene i zagađenja su jako uticala na smanjenje produkcije meda i na njegov kvalitet (govorim o prirodnom medu). Ako želite da probate egzotiku sa ovih prostora, pazarite - ako neki pčelar ima - med od facelije, to je stvarno štogod. I ona je nekad davala jako dobro 25-30 kg po košnici. Čuo sam da su počeli da uzgajaju i lavandu i da pčelari sele pčele na nju, to bi isto valjalo probati.

    Što se tiče konkretnog slučaja, ne znam kako funkcioniše AZA, pretpostavljam da se radi o običnim muljatorima i prevarantima. U ovoj zemlji su ostali samo prevaranti, lopovi i oni koji ne mogu da odu odavde, a prinuđeni su da ih ovi čerupaju. Ali ono što znam je da nema većih prevaranata od SPOS i njegovog predsednika i to je neko dobro objasnio u prethodnim komentarima. Tačno je tako kako je opisano.

    Uzgred, ne verujte baš ni svakom pčelaru, mnogi kupe tone šećera pred pašu.
  • deda

    17.09.2017 17:44
    @Ana aman jesi ti pri sebi luda glavo, ok necu placati bus hiljadarkom spremicu nesto ali u radnju da idem sa gomilom sitnine necu niti sam obavezan, oni su duzni da to obezbede, a i takvih karakondzula sto placaju nekoliko stvari karticom mi je prekovise, ona scena kad se svi vrte cekajuci da terminal izbaci slip 5 minuta ladno
  • Slavko

    17.09.2017 16:03
    Radnici Idee prodaju plasticne i drvene gajbe u kojima dobijaju robu i pare zadrze za sebe. Inace se te korpe bacaju, pa eto, da malo popune svoj budjelar.

    Da ne pricam o tome da nikad nemaju sitno, da su neljubazni i uzasno spori i neprofesionalni. Svadjaju se na sav glas, bacaju stvari, istresaju se na kupcima itd. Pri tom, fale cene artikala, sve je razbacano, itd. I skupi su u odnosu na Univer i DIS.

    Sto se meda tice, nista novo. Inace se u ni jednom marketu ne moze naci pravi med. A IDEA prednjaci po pokvarenoj robi kojoj cak ni ne mora da je istekao rok trajanja.

    Ja je iz tih razloga bojkotujem, a vi samo izvolite da im ostavljate novac pa posle kukajte kako ste nasamareni ili ste imali vec neku neprijatnu situaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.