Lekari pečatom preporučivali losion pacijentima

Inspekcija Ministarstva zdravlja prvi put je kontrolisala i ustanovila da pojedini lekari u državnim bolnicama promovišu proizvode farmaceutskih kuća tako što ih prepisuju pacijentima uz pečat bolnice.
Posle više dojava uzbunjivača iz cele Srbije, portal Pištaljka je prijavila zdravstvenoj inspekciji slučaj u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara u Beogradu, gde je dermatolog pacijentu prepisao sredstvo za negu kože i to na letku kompanije Bajersdorf (Beiersdorf) koja to sredstvo proizvodi, a sve verifikovao svojim i pečatom institucije u kojoj radi.
 
Nakon izvršene inspekcijske kontrole, Ministarstvo zdravlja je obavestilo "Pištaljku" da su u KBC Zvezdara pronašli letke "mnogobrojnih farmaceutskih kuća sa preporukama za odgovarajuće preparate", da je odlukom direktora KBC Zvezdara deljenje reklamnog materijala prekinuto i da je inspektor zabranio stavljanje pečata na reklamni materijal. 
 
Iz ministarstva navode i da su "odgovorna lica potvrdila da se pacijentima preporučuju razni preparati za lečenje... različitih proizvođača, moguće i stavljanjem potpisa i faksimila lekara na raspoložive flajere".
 
Ispitivanje ovog slučaja otkrilo je da inspekcija Ministarstva zdravlja ne obavlja redovnu kontrolu rada zdravstvenih radnika, a nadležni u inspekcijama, kako onoj ministarstva, tako i gradskoj, uprkos tome što je to svakodnevna pojava u državnim bolnicama, tvrde da im niko nikada ovako nešto nije ni prijavio.
 
Doktor Dušan Blagojević iz Odeljenja za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja rekao je da osim prijave Pištaljke, ta služba nije dobila nijednu drugu prijavu zbog nesavesne upotrebe pečata u državnim institucijama. "Koliko sam upoznat, drugih prijava nije bilo", rekao je Blagojević.
 
Opširnije o ovom slučaju možete pročitati na sajtu Pištaljke.
  • stasa

    18.09.2017 16:17
    U jednoj novosadskoj laboraoriji ce vas uljudno upitati koji vas lekar salje....dr.koja me je poslala da uradim CRP (popodne jer drzavne lab. ne rade...ne zameram nista ovoj zeni...rekla je da bi bilo dobro da zna da li da ukljuci antibiotike) nije bila u "sistemu"...pa tako da nije ni zabelezeno da je uputila pacijenta...To budi sumnju...jer svasta smo docekali,da pojedini lekari dobijaju odredjene benefite od privatnih laboratorija u zavisnosti koliko pacijanata posalju. Zar vam to ne lici na to??
  • Bns

    18.09.2017 00:42
    A problem je?
    Zaista ne vidim sta je sporno u tome? U dermatologiji se za čitav niz bolesti preporučuje primena tzv.medicinske kozmetike koja je zaista efikasna kod mnogih stanja. A kod nekih bolesti neophodna mera nege.
    A obzirom na citavu paletu proizvoda raznih kuca, zaista je za pacijenta najbolje da u apoteku dodje sa takvim receptom, nego li sa tzv."belim" receptom.
  • bas me zanima

    17.09.2017 23:26
    zasto treba inspekciji prijava
    Zar im nije posao kontrola

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.