Skup podrške novinaru Vukašinu Obradoviću koji štrajkuje glađu

Skup podrške glavnom i odgovornom uredniku Vranjskih, Vukašinu Obradoviću, koji je zbog pritisaka koji su doveli do gašenja tih novina stupio u štrajk gladju, održan je večeras ispred Vlade Srbije.
Okupljeni su ispred ulaza u zgradu Vlade raširili velike transparente "Stojim uz Vranjske" i "Stop", a držali su i nekoliko manjih na kojima je pisalo "Probudi se voljena Srbijo, dugo si spavala u medijskom mraku", "Srbija, narod i objektivni mediji su taoci izdajica", "Srbijom vlada medijski mrak" i "Protiv jednoumlja".
 
Programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši kazao je da novinari u Vranju ubedjuju kolegu Obradovića da okonča štrajk gladju. On je kazao da se glavni i odgovorni urednik Vranjskih pobunio u ime svih novinara koji su proteklih meseci i godina trpeli strašne pritiske na različite načine.
 
"Ovde smo da pokažemo solidarnost s jednim od najhrabrijih novinara i najhabrijih redakcija. Slučaj Vranjskih i Vukašina Obradovića ni na koji način nisu usamljeni incident, nisu usamljeni gest očajnika. Reč je o jednom čoveku i mediju koji je istrpeo stravične posledice medijskih politika vodjenih u Srbiji", rekao je Gaši.
 
Ocenio je da je stanje u lokalnim medijima sve gore zbog pritisaka koje su trpeli, ističući da, ako se nastavi postojeće stanje, u budućnosti neće biti nijednog slobodnog medija u Srbiji.
 
Članica Saveta za štampu Tamara Skrozza ocenila je da je večerašnji protest "pobuna svesti da smo još živi, da nas još nisu pobili, da još nismo pocrkali" i zamolila novinare da "subinu slobode govora uzmu u sopstvene ruke zbog gradjana i gradjanki". 
 
"Svega mi je dosta, dosta mi je akademskih frazetina o tome kako je kriza u medijima, dosta mi je beskrajnih analiza i konferencija bez ikakvog smisla, cilja i efekta. Nas bukvalno ubijaju, a mi smo pognuli glavu i čekamo da nam je stave na panj", kazala je Skrozza. Najavila je da će se sutra sastati zainteresovani predstavnici novinarskih udruženja i civilnog sektora kako bi ustanovili konkretne ciljeve koji će biti povod za nova okupljanja. 
 
Skupu su prisustvovali mnogi novinari i druge javne ličnosti medju kojima su bili i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, lider Levice Srbije Borko Stefanović, poslanik Djordje Vukadinović, dvokat Božo Prelević, predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd"...
 
Direktor i glavni i odgovorni urednik "Vranjskih" Vukašin Obradović zaključao se ranije danas u prostorije tog lista u centru Vranja, pošto je prethodno saopštio da počinje štrajk gladju. Obradović je to učinio zbog gašenja Vranjskih sa ciljem da, kako je naveo u otvorenom pismu, skrene pažnju "novinarima i novinarkama, ali i svim gradjanima na sav besmisao borbe za slobodu medija koju vodi u poslednjih tridesetak godina".
  • dr ciki

    20.09.2017 06:39
    Povratak u komunizam
    Interesantna je ovo logika! Propadnes kao vlasnik firme, u ovom slucaju kao privatni izdavac, pa onda strajkujes gladju i trazis od drzave da te spasava!
    Ovaj bi malo da nas vrati u komunizam... i to na nas racun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija