Stručnjaci: Koridor 10 možda ne bude ni 2018. godine

Obraćajući se nedavno prisutnima na otvaranju deonice autoputa od Pirota do Dimitrovgrada, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će tokom sledeće godine biti završeni svi kapitalni saobraćajni projekti, uključujući tu i Koridor 10 i veći deo Koridora 11, međutim u javnosti postoji dosta skepse da će se to zaista i ostvariti.
Naime, predsednik se tokom svečanosti u subotu nijednom rečju nije osvrnuo na kašnjenja u izgradnji na Koridoru 10 i 11, piše Danas. Treba reći da nije reč o malim kašnjenjima, naprotiv, u pitanju su godine, te shodno tome postoji realna sumnja javnosti u najnovija Vučićeva obećanja. Otkako je njegova Srpska napredna stranka na vlasti, u Srbiji prvi najavljeni rok u kome je trebalo da Koridor 10 bude završen je bila 2014. godina. Obećanje koje je dao predstavnik koalicionog partnera, socijalista Milutin Mrkonjić, tadašnji ministar infrastrukture, nije ispunjeno i rok je prolongiran.
 
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je odredila za Koridor 10 - kraj 2017. godine. Međutim, sredinom ove godine, Mihajlovićeva je morala da promeni stav i ponovo pomeri rok, sada na kraj 2018. sledeće godine.
 
Neispunjena obećanja kada je reč o izgradnji Koridora 10 nisu tipična samo za naprednjačku vlast. Podsećanja radi, 2008. godine Mlađan Dinkić, tadašnji ministar finansija, izjavio je da je završetak autoputa na Koridoru 10 i 2011. godine prioritet Vlade Srbije. U maju 2009. godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić naglasio je da će "ova vlada ispuniti obećanje i završiti izgradnju autoputa", ali do 2012. godine kada je pao sa vlasti. Tadić nije uspeo u tome.
 
Milutin Mrkonjić je 2009. godine obećao da će "autoput na pravcu Koridor 10 od Leskovca do granice sa Makedonijom i od Niša do granice sa Bugarskom biti završen za dve i po godine". Onda je nakon godinu dana uverio javnost da ne kasni sa izgradnjom autoputa i da će biti završen do maja 2012. godine.
 
Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, kaže za Danas da su brojni neispunjeni rokovi za završetak izgradnje Koridora 10 plod paušalnih obećanja političara neutemeljenih u stvarnosti.
 
"Razlog je taj što su političari davali izborna obećanja koja su bila nerealna, a da se pri tome nisu konsultovali sa strukom. Pričali su ono što im je odgovaralo, a ne u skladu sa onim kako se odvija situacija na terenu. Izgradnja može da se odvija nesmetano ako su urađeni projekti i ako je izvršena eksproprijacija. Postoje i objektivne okolnosti koje mogu da uspore radove kao što je, recimo, pojava klizišta. Ako gledamo iz tehničkog ugla, kada je reč o Koridoru 10 i 11, postoje realne šanse da se posao završi u toku sledeće godine. Ne bih mogao da preciziram o kom mesecu je reč, ali bi oba koridora mogla da budu završena do kraja 2018. godine. E sad, kako će sve izgledati u praksi videćemo jer su neke deonice poput Grdeličke klisure prilično zahtevne za izvođenje", navodi sagovornik Danasa.
 
Arhitekta Mahmud Bušatlija kaže da je veoma nezahvalno, s obzirom na objektivnu situaciju, tvrditi da će Koridor 10 i 11 biti završeni u toku iduće godine. "Ono što je indikativno je da nerealne prognoze o završetku kapitalnih radova uvek daju političari, a ne profesionalci. Dosad je bilo više kašnjenja kada je reč o izgradnji Koridora 10. Čak i kad bude izgrađen, on neće imati onaj značaj koji je planiran jer su se u okruženju izgradile alternativne saobraćajnice. Tako da će obim saobraćaja na Koridoru 10, kada bude završen, biti tek malo veći nego što je sada slučaj. S obzirom na dosadašnju praksu, teško je poverovati da će velike kapitalne saobraćajnice biti izgrađene u roku koji su odredile aktuelne vlasti", ističe Bušatlija.
 
On dodaje da je osnovni razlog za veliko kašnjenje u poslednjih 17 godina činjenica da su poslove obavljale firme koje nisu bile ni stručne ni sposobne da odgovore zadatku. Detaljnije čitajte u današnjem broju Danasa.
  • LALA

    22.09.2017 09:46
    @dzoni

    Zbog cega si ljut ?
  • Nervirach

    22.09.2017 08:04
    Dzoni, obrazlozi zasto nije u pravu.
  • Radnik

    22.09.2017 07:49
    Dugoprstim
    Dok ima radova, ima i oblizivanja prstiju.
    Ne daj Bože prestanka radova.
    Garant vladajuće partije daju jedne drugima preporuke i modele, jer su svi već oblizali prste na Koridoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.