Prosvetna inspekcija: Zatvaranje škole u Zemunu kao mogućnost

Inspekcija ministarstva prosvete posetila je Osnovnu školu "Svetozar Miletić" u Zemunu, sa namerom da se preduzmu mere za ponovno uspostavljanje nastave.
Tim ministarstva prosvete sačinjen od tri prosvetna inspektora i dva prosvetna savetnika obišao je školu sa v.d. direktora Milošem Gačićem.
 
Pomoćnik ministra prosvete, Bogoljub Lazarević, rekao je da je škola ''Svetozar Miletić" jedinstven primer da nastavnici ne drže nastavu odlukom Saveta roditelja koji nema nadležnost da odlučuje da li će škola da radi ili ne. 
 
"Trenutno imamo nezakonitu obustavu rada škole što je u nadležnosti grada, jer prekid vaspitno-obrazovnog rada može da postoji samo uz saglasnost lokalne samouprave", rekao je pomoćnik ministra prosvete. 
 
Lazarević je naveo da će se resorno ministarstvo truditi da nakon inspekcijskog i stručno-pedagoškog nadzora napravi plan kako bi se nadoknadilo 14 dana, podvukao je, "nezakonito obustavljene nastave". 
 
On je podsetio da postoje pravna sredstva kojima mogu da se preispitaju mere ministra prosvete uvedene zbog nezakonitih radnji bivšeg direktora i bivšeg školskog odbora. "Molim roditelje, nastavnike i sve zaposlene da omoguće da deca normalno krenu u školu, a da se sporna pitanja rešavaju u državnim institucijama. Nudimo im još uvek razgovor, ali ne na način koji smo danas imali prilike da vidimo", naveo je Lazarević aludirajući na okupljene roditelje koji su pogrdnim rečima ispratili tim ministarstva. 
 
Na pitanje novinara šta će se desiti ako škola ne počne sa redovnom nastavom, Lazarević odgovara da će se postupati na osnovu inspekcijskog nadzora. 
 
"Činjenica je da poštoji mnogo stvari koje su nezakonito urađene i u ovom periodu. U ovom trenutku je paralisan i rad sekretarijata, tako da ne možemo da dođemo do osnovnih školskih dokumenata, ne znamo ni u čijem su posedu ovih 14 dana i to moramo hitno da rešimo", rekao je pomoćnik ministra. 
 
Ako se ne otklone sve nezakonitosti konstantovane u inspekcijskom nadzoru, Lazarević ne isključuje zatvaranje škole kao jednu od mogućnosti. "Upravo član zakona po kojem su uvedene privremene mere u školi nosi naziv zabrana rada ustanove", rekao je on. 
 
Dolazak inspekcije ministarstva prosvete izazvao je negodovanje roditelja koji ispred škole danima protestuju tražeći da se smenjeni direktor vrati na funkciju. 
 
Državni sekretar Marko Milenković je obraćajući se okupljenim roditeljima rekao da "solidarnost jeste svojstvena našem narodu, ali da se ispred zemunske škole pokazuje na neobičan način". "Ne ulazimo u razloge razrešenja bivšeg direktora, ali oni koji dolaze na javne funkcije treba da znaju da su oni "budući bivši", pokušao je Milenković da razgovora sa roditeljima koji su njegovo obraćanje nazvali demagogijom. 
 
Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević 28. avgusta smenio je direktora škole Miroljuba Mosurovića, od kada traju protesti za njegovo vraćanje na funkciju.
  • Lela

    22.09.2017 08:01
    Zemun
    Na pogresan grad ste se nameracili. Zemunci podrska i borite se do kraja!!!!
  • Sramota

    22.09.2017 07:51
    Inspekcija ili partija?
    "Ja'l 'e biti naš čovek i kako ja kažem, ja'l neće biti nikako!"
  • munZe

    21.09.2017 21:52
    Shvatate li vi da roditelji neće tog vašeg Gačića? I da škola nije vaša, već naša? I da ćemo vam na bg. izborima ponoviti šta mislimo o vašim smenama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.