Poželjno je imati pasoš Srbije!?

Američka konsultantska kuća tvrdi da je poželjno imati putnu ispravu naše zemlje, čiji rejting raste jer državljani Srbije bez viza ulaze u Kinu, Rusiju i još 109 zemalja.
Poželjno je imati pasoš Srbije, preporuka je američke konsultantske kuće "Nomad kapitalist", koja ga karakteriše kao "pasoš čija je vrednost u svetu najbrže porasla za poslednjih 10 godina". 
 
Ovakvom rejtingu naše putne isprave najviše je doprinelo to što je Srbija jedna od samo tri države sveta, uz Sejšele i Mauricijus, čiji državljani u većinu zemalja Evropske unije, Rusiju i Kinu mogu da uđu bez vize. Osim toga, bez nje, naši državljani mogu da putuju u 111 država, od čega se u tridesetak ulazi dobijanjem formalne vize na granici.
 
Na sajtu "Nomada", koji ima i do tri miliona poseta, uglavnom investitora i preduzetnika, navodi se i da bi za privrednike i turiste iz nekih zapadnih zemalja bilo dobro da imaju srpski pasoš, jer im u tom slučaju viza ne treba ni za Japan, Indoneziju, Izrael, Tursku, Brazil, Kubu...
 
- "Porast" vrednosti našeg pasoša, zapravo, dolazi kao izraz sve većeg značaja Srbije kao partnera u međunarodnim odnosima. U tom smislu, posebno su važni izuzetni rezultati naše zemlje u saradnji sa Kinom, jer jačaju međunarodni prestiž i rejting Srbije u svetu - kaže za "Novosti" Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ.
 
Nijedna država, po njegovom mišljenju, ne napreduje tako brzo u saradnji sa drugom najmoćnijom ekonomijom sveta kao naša zemlja.
 
- Prvi put u istoriji, kroz saradnju sa Kinom, Srbija koristi svoj povoljan geografski položaj kao faktor brzog ekonomskog i tehnološkog napretka. Saradnja sa Kinom, istovremeno, jača i geopolitički položaj Srbije. To jačanje dobrih odnosa sa najmnogoljudnijom zemljom sveta učiniće i Srbiju i njen pasoš još vrednijim. Sigurno je da sada poslovni ljudi iz Srbije postaju vrlo traženi partneri u drugim zemljama. To bi mogao da bude razlog zašto bi neki privrednici iz inostranstva poželeli da imaju naše državljanstvo i pasoš - navodi Jovanović.
 
Bezvizni režim sa Rusijom i većinom zemalja EU, kako kaže, takođe daje posebnu "težinu" srpskom pasošu.
 
Na sajtu "Nomad kapitalist" piše i da pasoš Srbije nije lako dobiti. Taj proces, kako navode, zavisi od razloga imigracije i može da potraje pet do 10 godina. Najbrži način je, pišu, brak sa srpskim državljanima, jer se u tom slučaju, do srpske putne isprave stiže za tri godine.
 
- Sada kada je naš pasoš dosegao visoku vrednost nikako ne smemo dozvoliti da postane roba na crnom tržištu. Naše nadležne službe moraju preduzeti sve mere da pasoš Srbije brane od zloupotreba i falsifikovanja - kaže Živadin Jovanović.
 
Viza u pasošu našim državljanima i dalje je neophodna za ulazak u SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Australiju i Novi Zeland. Za njeno pribavljanje potrebno je mnogo dokumentacije poput dokaza o zaposlenju, primanjima, imovini, stanju na računu u banci, a do konačnog dobijanja vize čeka se i po nekoliko nedelja. U američkom bezviznom režimu, zasad je 27 država, a od članica EU u njemu nisu Hrvatska, Grčka, Bugarska, Kipar i Rumunija.
  • :)

    27.09.2017 13:46
    @G
    Тако је, само оштро и на прву!
    :)
  • G

    27.09.2017 13:19
    @:) - razumem i prihvatam da očekujete da na vaša lajanja moram odgovarati isključivo "kulturno", odnosno vašu potrebu da moje, nikada uzdržane reči, u nedostatku boljeg koristite kao argument protiv suštine pred kojom namerno zatvarate oči. To se neće desiti, rečnik koji koristim je tačno onakav kakav zaslužujete, a zaista je vaša stvar što vas uznemirava ničim ublažena istina. Vaši staratelji su vas možda navikli na suprotno preuzimanjem na sebe odgovornosti za vaše pogrešno ponašanje ili postupke umesto da vam na njih ukažu ili isprave, ali sada se više ne nalazite pod njihovim staklenim zvonom.
  • :)

    27.09.2017 12:30
    @G
    Ви не можете без вређања. Покушате културно, али оно што је дубоко у Вама, не може се потиснути.
    У једном моменту је изгледало да се неко други потписује Вашим словом, али као што се може видети по речнику, ипак, само је један, господин G!
    :))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija